Gå direkt till huvudinnehållet

Armbågsfraktur, capitulum humeri

Publicerad:


Vad är capitulum humeri?

Capitulum humeri är en del av nedre änden på överarmsbenet (humerus). Det är en liten utväxt på överarmsbenet och utgör en del av armbågsleden. Capitulum humeri skapar en ledad förbindelse med huvudet på strålbenet (radius) i underarmen. Se röntgenbilder av en normal armbågsled – framifrån och från sidan.

Fraktur i capitulum humeri är en mindre vanlig typ av skada. Den förekommer oftast bland äldre och medelålders personer men utgör bara 1 % av alla armbågsfrakturer. I 20 % av fallen föreligger också en fraktur i strålbenshuvudet (Caput radii).

Diagnostik av skadan

I typiska fall uppstår skadan vid fall på utsträckt armbåge med inåtvriden underarm. Det finns ingen synlig skada bortsett från svullnad. När man trycker på utsidan av armbågen kan man påvisa ömhet över strålbenshuvudet, capitulum radii. När man försöker sträcka och böja i armbågen kan rörelserna vara hindrade, det är ett motstånd mot rörelserna. Läkaren undersöker samtidigt både handleden och axeln för att utesluta skador även här.

Skadan syns på röntgen, eventuellt används datortomografi.

Behandling

Målet med behandlingen är att uppnå läkning utan felställning eller försämrad funktion. I samband med behandlingen försöker läkaren ofta att med hjälp av en spruta suga ut blod från armbågsleden, och samtidigt sprutas ett lokalbedövningsmedel in. Därefter prövas rörligheten i leden för att ta reda på om rörelsen är hindrad eller låst.

Om rörelsen inte är låst behandlas frakturen utan operation. Det innebär gips i form av en gipsskena från skuldran till handleden. Du måste hålla armen i stillhet i två till tre veckor, därefter kan du försiktigt börja att röra armbågsleden. I vissa fall är skadan sådan att läkaren ber dig hålla armen i stillhet under en något längre tid.

Vid låst rörlighet är det nödvändigt med operation. Den lösa benbiten sätts då fast på plats med stift eller små skruvar. Ibland är skadan så stor att man måste ta bort strålbenshuvudet. Efter operationen är behandlingen likadan som utan kirurgisk behandling. Läkaren informerar dig om hur länge du måste hålla armen i stillhet.

Kontroller

Vid behandling utan operation rekommenderar man som regel att du kommer på kontroll, till exempel en, två och sex veckor efter skadan. Vid kontrollerna tas nya röntgenbilder. Efter en operation talar läkaren om för dig hur kontrollerna kommer att ske.

Prognos

I de flesta fall där man behandlar utan operation blir resultatet bra. Mindre lyckat resultat, både efter operation och utan, kan ge varaktiga besvär i form av en instabil led, stelhet och kvarstående smärtor.

Vill du veta mer?