Gå direkt till huvudinnehållet

Ganglion

Ett ganglion är en ofarlig, rundad utbuktning med ett geléaktigt innehåll som ligger i anslutning till en led eller en sena. Vanligen sitter gangliet på ovansidan av handleden. Ganglion ger sällan besvär och försvinner ofta av sig själva. Om inte, kan det behandlas genom aspiration eller operation.

Faktagranskad av: Hans Wingstrand, professor och överläkare i ortopedi

Senast reviderad:


Fakta om ganglion

  • Ett ganglion är en ofarlig, rundad utbuktning med ett geléaktigt innehåll som ligger i anslutning till en led eller en sena.
  • Det vanliga är att man får ganglion på ovansidan av handleden.
  • Det är oklart varför ganglion bildas.
  • Oftast har man inga symtom, men ibland kan gangliet göra ont.
  • Diagnosen är ofta lätt att ställa på det typiska utseendet.
  • Ett ganglion försvinner ofta spontant och brukar inte ge besvär som kräver behandling.
  • Om gangliet orsakar besvär kan det behandlas genom aspiration (utsugning av vätska med en spruta) eller operation.

Vad är ganglion?

Ett ganglion är en rundad utbuktning med ett geléaktigt innehåll i anslutning till en led eller en sena. Det brukar vara stort som en ärta men kan ibland bli några centimeter i diameter. Det vanliga är att gangliet sitter på ovansidan av handleden, men det kan också ligga över fingerleden, eller över senskidorna på undersidan av handleden eller fingret. Gangliet upptäcks oftast på grund av att det buktar ut, men kan ibland göra ont när det är irriterat. I sällsynta fall uppstår ganglier på andra ställen än på händerna, till exempel runt knäna eller på fötterna. Ganglier är helt ofarliga.

Ganglion förekommer både hos kvinnor och män i alla åldrar men är vanligare hos kvinnor och i åldersgruppen 20–50 år.

Symtom

Oftast har man inga symtom alls, men ibland kan gangliet göra ont.

Orsak

Man vet inte varför ganglion bildas. En förklaring kan vara att det har bildats en utbuktning, ett bråck, från ledkapseln i en hand- eller fingerled eller i senskidan som håller senorna på plats runt handleden. Det kan vara medfött och det verkar också som att överansträngning av handleden ökar risken för att utveckla ganglion.

Diagnos

Diagnosen ställs baserad på svullnadens utseende och position. Andra prover eller undersökningar är vanligtvis inte nödvändiga. Om man har oförklarliga smärtor i handleden kan ultraljuds- eller magnetkameraundersökning vara aktuellt för att avgöra om det finns förändringar inne i leden. I samband med sådana undersökningar kan ett ganglion upptäckas.

Behandling

Ett ganglion försvinner ofta spontant och brukar inte ge besvär som kräver behandling. Om gangliet inte gör ont eller påverkar handleds- eller fingerfunktionen är det därför klokt att avvakta med behandling.

I de fall gangliet inte försvinner eller om det orsakar långvariga besvär kan det behandlas genom aspiration. Läkaren punkterar då gangliet med en nål och suger ut innehållet med en spruta. Gangliet kan också opereras bort.

Prognos

Ungefär hälften av ganglierna går tillbaka de av sig själva efter några månader. Om man inte har några besvär behövs därför ingen behandling. Återfall är vanliga och det finns ingen behandling med vilken man kan garantera att gangliet inte kommer tillbaka.

Vill du veta mer?