Gå direkt till huvudinnehållet

Exostos i hörselgången

En exostos i hörselgången är en benutväxt som kan skapa en förträngning i hörselgången. Tillståndet kan predisponera för hörselgångseksem och ansamling av öronvax.

Senast uppdaterad: Publicerad:


Vad är exostos?

Hörselgången är den kanal som går från ytterörat och in till trumhinnan. Denna kanal omges av ben och är klädd invändigt med hud. Exostos är en benutväxt i hörselgången som visar sig som en utväxt (bula) under huden. Detta tillstånd medför att öppningen i hörselgången blir förminskad i varierande utsträckning, beroende på exostosens storlek.

Orsaken till utväxten tros vara en reaktion i benvävnaden till följd av kallt vatten i hörselgången. Därför uppstår tillståndet främst hos simmare och surfare.

Vad kännetecknar detta tillstånd?

Om utväxten leder till förträngningar i hörselgången kan det predisponera för ansamlingar av öronvax, eller av vatten, tvålrester och liknande. Detta kan leda vidare till eksem i huden i hörselgången, med inflammation och vätska som kommer från örat. Eksem i hörselgången kan periodvis vara smärtsamt.

Hur behandlas exostos?

Om du har exostos som inte ger några besvär så är det inte nödvändigt att behandla. Om exostosen å andra sidan leder till eksem eller sår i huden kan man försöka med regelmässiga sköljningar av hörselgången med 2 % ättika för att undvika vidare eksemutveckling.

Om obehagen kommer tillbaka med jämna mellanrum kan det bli aktuellt att avlägsna exostosen kirurgiskt, men det här är sällan nödvändigt.

Vill du veta mer?