Gå direkt till huvudinnehållet

Exostos i hörselgången

En exostos är en benutväxt som kan skapa en förträngning i hörselgången. Tillståndet är godrtat men kan öka risken för inflammation och vaxpropp.

Faktagranskad av Veronica Pahlberg, specialist i allmänmedicin, medicinsk redaktör Medibas

Senast uppdaterad: Publicerad:


Fakta

 

Vad är exostos?

Exostos är en godartad benutväxt i hörselgången som ofta ör likt en bula i formen. Det medför att öppningen i hörselgången blir förminskad i varierande utsträckning, beroende på exostosens storlek.

Hörselgången är den kanal som går från ytterörat och in till trumhinnan. Denna kanal omges av ben och är klädd invändigt med hud (se bild). 

Symtom

Exostoser kan leda till förträngningar i hörselgången som orsakar ansamlingar av öronvax vatten  och annat som skapar irritation. Ofta har man exostoser i båda öronen. De kan leda till inflammation i huden i hörselgången och vaxpropp. I sällsynta fall blir det så tätt att hörseln påverkas.

Orsak

Den vanligaste orsaken till exostoser tros vara en reaktion i benvävnaden till följd av kallt vatten  i hörselgången. Därför uppstår tillståndet främst hos simmare och surfare som vistas i kallt vatten .

Diagnos

Diagnosen ställs i regel genom att exostosen är synlig vid undersökning av öra och hörselgång.

Behandling av exostos i hörselgången

Om exostosen inte ger några besvär så behövs ingen behandling. Om exostosen leder till inflammation i hörselgången eller återkommande vaxproppar kan man behöva behandling för det och ibland använda örondroppar/spray förebyggande. I mer sällsynta fall med uttalade besvär behövs operation för att vidga hörselgången.

För att förebygga exostoser och undvika försämring bör man skydda öronen mot kallt vatten  och eventuellt använda öronproppar vid vattenaktiviteter. 

Prognos

Prognosen är god men tillståndet kan försämras över tid, framförallt vid upprepad vistelse i kalla vatten .

Vill du veta mer?