Gå direkt till huvudinnehållet

Bullös myringit

Bullös myringit är en form av akut mellanöreinflammation där det bildas blåsor på trumhinnan. Smärtan kan vara intensiv.

Faktagranskad av: Remy Waardenburg, specialist i allmänmedicin, Vårdcentralen Hökarängen

Senast reviderad:


Vad är bullös myringit?

Bullös myringit är en variant av akut mellanöreinflammation där det bildas blåsor på trumhinnan. Bullös myringit uppstår i cirka 5 % av fallen av akut mellanöreinflammation hos barn under två år.

Symtom

Trumhinnan är mycket känslig, och sådana här blåsbildningar har visat sig leda till en starkare smärta i öronen än vid vanlig öroninflammation. I övrigt är symtomen samma som vid akut mellanöreinflammation.

Orsak

Studier hos barn med mellanöreinflammation har det inte kunnat påvisa andra orsaker än de bakterier och virus som orsakar mellanöreinflammation.

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av en undersökning av örat genom att titta in med en lampa och förstoringsglas (otoskopi). Man kan se ett eller fler blåsor som är fyllda med genomskinlig vätska och/eller blod.

Behandling

Bullös myringit behandlas som en vanlig mellanöreinflammation. Det kan ofta finnas behov av smärtstillande läkemedel såsom paracetamol  och/eller ibuprofen 

Antibiotika har ingen verkan på blåsorna men kan hos vissa grupper förskrivas för att minska risken för komplikationer av mellanöreinflammationen. 

Prognos

Tillståndet varar i några få dagar och blåsorna spricker av sig själva. Prognosen är god och tillståndet lämnar oftast inga restsymtom. 

Vill du veta mer?