Gå direkt till huvudinnehållet

Ögonlockssjukdomar

Vagel (hordeolum), ögonlocksinflammation (blefarit) och chalazion är tillstånd som kan drabba ögonlocken. Dessa tillstånd kan vara besvärliga, men är inte farliga.

Faktagranskad av: Anna Nager, docent och specialist i allmänmedicin, Karolinska institutet

Senast reviderad:


Vad är ögonlockssjukdomar?

Ögonlockssjukdomar kan delas in i:

  • Vagel i ögat, hordeolum – en liten varböld i en talgkörtel på ögonlockskanten.
  • Ögonlocksinflammation, blefarit - inflammation i ögonlockskanten och beror på dålig funktion hos de körtlar som sitter där.
  • Chalazion - en långdragen inflammation i en körtel på insidan av övre eller nedre ögonlocket.

Symtom

Vid vagel i ögat (hordeolum) finns smärta, ömhet och svullnad på insidan eller utsidan av nedre eller övre ögonlocket. Man kan se en röd, avgränsad svullnad som efter ett par dagar kan brista så att det rinner ut var.

Vid ögonlocksinflammation (blefarit) finns röda och förtjockade ögonlockskanter. Det kan finnas torra fjäll och ibland små sår längs ögonfransarna.

Vid chalazion finns ofta en oöm, fast knöl på ögonlocket.

Orsak

Vagel i ögat beror på en infektion med bakterier i en talgkörtel på ögonlockskanten. Blefarit beror på dålig funktion i ögonlockskantens körtlar, vilket medför irritation, klåda och fjällande hud. Blefarit förekommer oftare hos personer med rosacea, atopiskt eksem eller seborroiskt eksem, mjälleksem. Kvalster är också en möjlig orsak vid blefarit. Chalazion beror på att utloppet från en körtel i ögonlocket har täppts till så att det bildas en anhopning av det sekret som körteln producerar. Då uppstår det ofta ett långdraget inflammationstillstånd.

Diagnos

Diagnosen ställs genom att undersöka ögonlockket och titta på förändringarna. Ytterligare undersökningar behövs inte.

Behandling

Vagel i ögat, hordeolum

Normalt sett behövs inte någon särskild behandling. Vageln brukar försvinna av sig själv efter några dagar, man kan tvätta och hålla ögat rent med ljummet vatten  .

För att lindra besvären kan man lägga ett varmt omslag över ögat tre gånger om dagen i 10–15 minuter.

Ibland återkommer vaglarna gång på gång. I sådana fall är det viktigt med god ögonlockshygien. Man tvättar då ögonlockskanterna med fuktad bomullspinne morgon och kväll. Detta tar bort material som fastnat i körtelutförsgångarna.

I sällsynta fall kan vageln efter en längre tid behöva öppnas och tömmas av ögonläkare.

Blefarit

Kombinationssalva med antibiotika och hydrokortison  används. Det irriterade området rengörs väl innan salvan smörjs på. Om blefariten är ett led i en annan sjukdom bör även denna behandlas.

Chalazion

En chalazion kan gå tillbaka av sig självt, framförallt om den är mindre än en halv cm i diameter. Om den inte går tillbaka inom några månader kan den tas bort hos ögonläkare med ett mindre kirurgiskt ingrepp. 

Prognos

Ögonlockstillstånd är som regel plågsamma, men inte farliga. Om man utvecklar sår som inte vill läka på ögonlocket bör man få detta undersökt. Om man upplever röd, svullen och inflammerad vävnad kring ögat som tillsammans med smärtor, nedsatt allmäntillstånd, feber och nedsatt rörlighet i ögat, måste man ta kontakt med sjukvården omedelbart.

Vill du veta mer?