Gå direkt till huvudinnehållet

Snöblindhet eller svetsblänk

Senast uppdaterad: Publicerad:


Vad är snöblindhet eller svetsblänk?

Snöblindhet eller svetsblänk är ytliga sår på hornhinnan efter strålning med ultraviolett ljus. Sjukdomsbilden är typisk och består av kraftiga smärtor, tårflöde, ljuskänslighet, känsla av "grus" eller skräp i ögat och röda och irriterade ögon.

Orsak

Något förenklat kan man säga att snöblindhet är "solbränna på ögonen". När ögat utsätts för alltför mycket solljus eller annan ultraviolett strålning bildas små ytliga sår på hornhinnan. Precis som vid vanlig solbränna känner man inte av det så mycket när solstrålningen pågår. Symtomen kommer ofta fyra till tolv timmar senare, vanligtvis på kvällen eller natten. Risken att få tillståndet ökar om man vistas i stark sol länge utan att använda solglasögon. Särskilt utsatt är man på vatten , om man är omgiven av snö och på högfjället. Svetsning utan skyddsglasögon är som namnet antyder också en vanlig orsak. Tillståndet är relativt vanligt.

Diagnos

Sjukdomsbilden är typisk. Man kan få diagnosen bekräftad genom att droppa ett särskilt färgämne i ögat. Såren blir då färgade, medan den friska delen av ögat ser normal ut.

Behandling

Behandlingen inriktas först och främst på att lindra smärtan tills såren läker av sig själva. Det är också viktigt att hindra infektion i såren på hornhinnan. Undvik starkt ljus så länge du har besvär. Detta kan du göra genom att använda solglasögon både inomhus och utomhus.

Smärtstillande tabletter är ofta nödvändigt. Som regel räcker det med receptfria tabletter, men använd tillräcklig dos. För paracetamol  innebär det två tabletter à 500 mg var fjärde timme. Ögondroppar som utvidgar pupillen hjälper också bra mot smärtan. För att hindra inflammation i såren på hornhinnan används ofta en ögonsalva med antibiotika. Lokalbedövande droppar i ögat ska endast användas i undantagsfall eftersom det kan fördröja läkningen och leda till att man inte är tillräckligt försiktig med det skadade ögat.

Om inte besvären går över efter ett dygn med behandling måste man överväga att kontakta läkare igen.

Prognos

Vanligtvis går tillståndet över efter ett till två dygn med behandling. Om man har väldigt många sår på hornhinnan är den särskilt utsatt för infektioner och andra skador, och besvären kan hålla i sig längre.