Gå direkt till huvudinnehållet

Graviditetsvecka 31

Senast uppdaterad: Publicerad:


Mamman

Från och med nu håller barnmorskan noggrannare koll på fostrets ställning i magen. Ligger fostret som förväntat i huvudbjudning eller ligger det i sätesbjudning? Andra saker som registreras är symfys-fundusmått och fosterljud. Dessutom mäts blodtrycket och vid vissa kontroller undersöks urinen och hemoglobinhalten. Om du har problem eller besvär som är relaterade till graviditeten ska du inte vara rädd för att diskutera dem med barnmorskan.

Fostret

Fostret är färdigformat och har rätt proportioner, och kanske har det fått en massa hår på huvudet. Smaklökarna har utvecklat en förkärlek för sötma – den söta modersmjölken kommer att bli en favorit. Lanugohåret som har täckt kroppen sedan den första trimestern faller nu av. Om barnet föds nu har det 90 % chans att överleva.

Fostret är nu cirka 40 cm långt och väger 1,5 kg.

Avvikande fosterställning

Vid sätesbjudning ligger fostrets bäcken längst ned mot livmoderöppningen, så att bäckenet eller sätet kommer ut först. Vid tvärbjudning ligger fostret med längdaxeln vinkelrätt mot moderns längdaxel, alltså på tvären mot det normala. Snedbjudning är en variant av tvärbjudning.

Vill du veta mer?