Gå direkt till huvudinnehållet

Graviditetsvecka 27

Senast uppdaterad: Publicerad:


Mamman

Detta är den första veckan i tredje trimestern. Det är i den sista trimestern som du genomgår den största viktökningen. Kom ihåg att de extra kilona behövs för barnets skull, så du ska inte försöka svälta dig eller banta medan du är gravid. Det är vanligt att lägga på sig mellan 12 och 15 kg, men det viktigaste är att du har en jämn viktökning.

Ät sund och näringsriktig mat och försök att gå en liten promenad varje dag. Om du klarar att hålla dig i form blir förlossningen och tiden efter lättare.

Fostret

Kanske har barnmorskan börjat känna efter hur fostret ligger i magen? Om det inte ligger med huvudet nedåt än, så har det gott om tid att byta position flera gånger. Fostrets hår fortsätter att växa, hjärnan utvecklas vidare och barnet lägger på sig mer fett. När fostret hör din röst börjar det lilla hjärtat att slå fortare. Fostret väger nu 1 kg och är 35 cm långt.

Skador mot magen under graviditeten

Gravida kan precis som andra få slag eller skador mot magen. Vanligvis rör det sig om oskyldiga och ofarliga stötar, men ibland kan det röra sig om kraftigare skador. Bilolyckor, motorcykelolyckor, våld i hemmet och fall är de största orsakerna till att det uppstår skador eller slag mot magen under graviditeten. Läs mer.

Vill du veta mer?