Gå direkt till huvudinnehållet

Graviditetsvecka 21

Senast uppdaterad: Publicerad:


Mamman

Har du börjat få förvärkar? Det är livmodern som tränar inför förlossningen. Livmodern är en av de muskler vi har som inte är viljestyrda, så du kan inte välja själv när du vill träna den. Du märker förvärkarna genom att magen blir alldeles hård och sedan mjuknar igen. Om du får mycket smärtsamma förvärkar som kommer regelbundet kan det vara ett tecken på en för tidig födsel. Är du osäker ringer du din närmaste förlossningsavdelning. Det är bättre att fråga en gång för mycket än att gå runt och vara orolig.

Fostret

Fostret kan känna förvärkarna, men har inget obehag av det.

Nu bildas smaklökarna och hjärnan är så utvecklad att fostret kan känna beröring. Kanske använder fostret denna möjlighet till att känna lite på sin egen kropp?

Fostret producerar även beck, en typ av avföring som inte töms ut förrän efter förlossningen. Hos pojkfoster börjar testiklarna vandra ned från magen.

Nu har fostret en fast dygnsrytm. Kanske märker du när det sover och när det är mer aktivt?

Besväras du av urinvägsinfektioner?

Urinvägsinfektioner under graviditeten är ganska vanliga. Förekomsten är högre hos gravida än hos andra kvinnor. Hos gravida är det dessutom mycket vanligare att urinvägsinfektionen utvecklas till njurbäckeninflammation.

Vill du veta mer?