Gå direkt till huvudinnehållet

Användning av bilbälte under graviditeten

Både bilbälte och krockkudde är lika viktiga när du är gravid som annars.

Senast reviderad:


Bör jag använda bilbälte när jag är gravid?

Se till att du använder bilbältet på rätt sätt. Midje- och axelbältet ska hindra att du kastas ut från bilen. Axelbältet ser till att barnet inte utsätts för trycket från din kropp vid en eventuell kollision. Du bör ha på dig bilbältet oavsett var i bilen du sitter.Ja, du ska alltid använda bilbälte. Det skyddar både dig och det ofödda barnet. Den vanligaste orsaken till att ett foster dör efter en bilolycka är att mamman dör.

Hur bör bilbältet placeras?

Du bör använda ett trepunktsbälte. Det vill säga ett midje- och axelbälte. Midjebältet ska sitta under magen, ovanför höfterna och så högt uppe på låret som möjligt. Axelbältet ska löpa mellan brösten och på sidan om magen. Bilbältesremmarna ska aldrig gå direkt över magen. Bältet bör sitta åt hårt.

Vad gör jag göra om jag råkar ut för en bilolycka?

Du bör undersökas av en läkare så snart som möjligt, även om du inte tror att du är skadad. De flesta skadorna på ett ofött barn uppstår inom loppet av några få timmar efter olyckan. Läkaren bör undersöka dig och fostret så tidigt som möjligt efter skadan, särskilt om graviditeten har passerat sex månader.

Vad gäller för krockkuddar?

De flesta experter är eniga om att krockkuddar är säkra och kan skydda mamman från huvudskador. Krockkudden i bilen ska inte inaktiveras för att du är gravid. Krockkudden är ingen ersättning för bilbältet. Du ska därför alltid använda bilbälte, även om bilen har krockkudde.

Var bör jag sitta om jag är passagerare?

Som passagerare kan du skjuta sätet tillbaka så långt som möjligt. Skador vid bilolyckor är vanligtvis mindre allvarliga för passagerarna i baksätet. Det är ändå viktigt att använda bilbälte. Var i bilen mamman sitter vid en bilolycka har inte visat sig ha någon betydelse för säkerheten för det ofödda barnet vid en bilolycka. Sent i graviditeten är det bäst att vara passagerare, och skjuta sätet tillbaka så långt som möjligt.