Gå direkt till huvudinnehållet

Graviditet och hiv-test

Publicerad:


Frivilligt hiv-test

I samband med graviditetskontrollen erbjuds alla gravida ett hiv-test. Testet tas samtidigt med andra aktuella blodprover från gravida, men du bestämmer själv om du vill göra testet.

Använd gärna tillfället till att ta upp eventuella risker för hiv-smitta med läkare, barnmorska eller sjuksköterska. Hiv-infektion är mycket sällsynt bland kvinnor i Sverige. Viruset orsakar den allvarliga och livshotande sjukdomen aids.

Hiv kan överföras från mamma till barn

Eftersom hiv kan överföras från mamma till barn under graviditeten, vid förlossningen eller via modersmjölk/amning är det viktigt att den gravida vet om hon är smittad. Gravida kvinnor som får påvisat hiv-smitta (positivt hiv-test) behöver ordentlig medicinsk uppföljning. Om graviditeten fullföljs kan förhållningsregler upprättas för att minska risken för att barnet blir smittat. Barnet behöver också noggrann uppföljning efter födseln.

Hiv-testresultatet

Hiv-smitta medför att kroppen skapar antikroppar mot viruset. Hiv-test är en undersökning som visar om det finns sådana antikroppar i blodet – om man är hiv-positiv. I sällsynta fall kan detta blodprov ge ett osäkert resultat. I regel är då personen ifråga inte smittad. För att klargöra detta tar man ett nytt blodprov.

Provresultat som visar att antikroppar inte har påvisasts (negativt hiv-test) meddelas vanligen inte den gravida kvinnan om man inte har kommit överens om annat.

Viktigt om hiv

  • Säg ifrån om du inte vill göra hiv-test
  • Samlag utan kondom är den vanligaste smittvägen för hiv.
  • Hiv är det virus som orsakar aids.
  • Varje år påvisas omkring 170 nya fall av hiv-positiva kvinnor i Sverige. Vissa av dem är gravida.
  • Hiv-positiva kvinnor och deras barn behöver god medicinsk uppföljning.

Frågor om hiv/aids?