Gå direkt till huvudinnehållet

Wernicke-Korsakoffs syndrom

Långvarigt alkoholmissbruk kan leda till detta allvarliga tillstånd, vilket orsakas av brist på vitamin B.

Senast uppdaterad: Publicerad:


Vad är Wernicke-Korsakoffs syndrom?

Wernicke-Korsakoffs syndrom är ett allvarligt tillstånd som orsakas av brist på vitamin B1 (tiamin ). Den vanligaste orsaken till ett sådant bristtillstånd är långvarigt alkoholmissbruk. Tillståndet kan också i sällsynta fall ses hos personer med vissa kroniska sjukdomar, ätstörningar och vid långvarigt, kraftigt illamående med kräkningar.

Vitaminbristen orsakar hjärnskador som utan behandling kan bli mycket allvarliga.

Symtom

De första tecknen i det akuta skedet på Wernicke-Korsakoffs syndrom är synstörningar, vinglighet och förvirring. I det kroniska stadiet märks nedsatt närminne och konfabulation (minnesstörning som ger benägenhet att oavsiktligt berätta livliga historier utan sanningshalt) samt social svikt.

Behandling

I tidiga stadier kan sjukdomen gå tillbaka om patienten får injektioner med stora mängder vitamin B1. Det är därför mycket viktigt att personer med begynnande tecken på Wernicke-Korsakoffs syndrom snabbt får behandling.

Vid långt gången sjukdom, till exempel vid svår glömska, finns det ingen bra behandling.

För att förhindra att skadorna förvärras är det mycket viktigt att alla som riskerar att drabbas av sjukdomen tar regelbundna tillskott av B-vitaminer. Alkoholberoende personer som slutar att dricka kommer som regel att uppleva en förbättring av symtomen.

Vill du veta mer?