Gå direkt till huvudinnehållet

Mortons neurom, Mortons metatarsalgi

I foten finns många små ben och flertalet nerver. Det kan ske att dessa hamnar i kläm och orsakar smärta, och orsakar i sällsynta fall såkallad Mortons neurom/metatarsalgi.

Faktagranskad av: Athena Adeli, legitimerad läkare, Karolinska Institutet

Senast reviderad:


Sammanfattning

  • Mortons metatarsalgi är ett tillstånd med smärta i foten då nerverna i fotbenen kommer i kläm.
  • Typiska symtom för tillståndet är brännande smärtor i fotsulan som kan stråla ut till tårna.
  • Läkaren ställer diagnos baserat på den typiska sjukdomshistorien.
  • Behandling kan ske genom anpassade skor eller iläggssulor som ger avlastning och smärtlindring.
  • Tillståndet förbättras i de flesta fall med behandling och det kan botas.

Vad är Mortons metatarsalgi?

Metatarsalerna är namnet på de fem benen i foten som förbinder ankelbenen med tåbenen. Algi betyder smärta. Längs varje metatarsalben går en nerv till en tå. Dessa nerver kan bli utsatta för tryck och klämning, vilket skapar irritation i nerven och utlöser smärtor. Med tiden kan irritationen leda till att nerven svullnar och det bildas en nervknuta – ett neurom. Nerven kläms då ännu mer, vilket ger ökat obehag och smärtor.

Smärtorna är vanligast under tårna till tredje och fjärde tån (första tån är stortån, femte tån är lilltån). Det är smärtorna som är problemet eftersom tillståndet i sig själv är helt ofarligt.

Tillståndet är förhållandevis sällsynt. Bland de mest utsatta är joggare och medelålders kvinnor som använder skor med dålig passform.

Symtom

Typiska symtom för metatarsalgi är brännande smärtor i fotsulan som kan stråla ut till tårna. Smärtorna kommer till en början vid gång eller när man tar på sig de skor som orsakar besvären. Senare blir smärtorna konstanta och kan stråla upp mot benet. Löpare kan ibland ha nedsatt känsel i involverade tår eller smärtor som ökar med aktivitet, vanligen mellan 3:e och 4:e tårna. 

Diagnos

Diagnosen ställs baserat på den typiska sjukdomshistorien. Genom att trycka mot nerven från ovansidan eller undersidan, mellan benen i framfoten, utlöses smärtor. Detsamma sker om framfoten kläms samman från sida till sida, eller genom att tårna kraftigt böjs uppåt. Lokalbedövning kan ges, varpå smärtorna försvinner tillfälligt, men det är tveksamt vilken information detta ger eftersom hela området blir bedövat och därför finns det en risk för feldiagnostik då tillståndet lätt kan förväxlas med olika smärttillstånd från de närliggande benen.

Behandling

Behandling kan ske genom anpassade skor eller iläggssulor som ger avlastning och smärtlindring. Kortison som sprutas in i det smärtande området kan också ha gynnsam effekt. Den effekten brukar ses efter ett par dagar. Ibland behöver nerven tas bort kirurgiskt, flera operationsmetoder kan användas och de allra flesta blir symtomfria efter ingreppet.

Prognos

Tillståndet förbättras i de flesta fall med behandling och det kan botas helt. Det är mycket ovanligt, även om det kan ske, att tillståndet återkommer. 

Vill du veta mer?