Gå direkt till huvudinnehållet

Kvinnor och migrän

Senast reviderad:


Bland vuxna är det dubbelt så många kvinnor som män som har migrän. Frekvensen och intensiteten av migränanfallen påverkas av hormoner, och man kan som kvinna därför uppleva att besvären varierar med hormonsvängningarna i kroppen.

Menstruationsmigrän

Många kvinnor som har migrän upplever en försämring i samband med menstruation. Hos de flesta kommer anfallen oftare och starkare tiden runt menstruation. Några få upplever mycket kraftiga och långvariga anfall i början av menstruationen.

Kan kvinnan använda p-piller?

P-piller innehåller hormoner och vissa upplever att migränbesvären blir värre när de börjar med p-piller. Några får sitt första migränanfall. Andra får mindre besvär.

Om kvinnan får kraftiga migränbesvär eller migrän med aura bör hon sluta med p-piller och använda ett annat preventivmedel i stället, till exempel minipiller. Det kan ändå ta flera månader efter att hon har slutat med p-piller innan migränen normaliseras.

Graviditet och amning

Graviditet kan påverka migränen. Cirka 70–80 % upplever att besvären minskar när de är gravida, särskilt de sista sex månaderna. Efter födseln brukar migränen komma tillbaka, men ofta är den inte lika kraftig som innan.

Vissa mediciner mot migrän får blodkärlen att dra ihop sig och detta kan göra att fostret får för lite syre. Det är därför viktigt att man diskuterar med sin läkare vilka mediciner man kan använda mot migrän vid graviditet. Särskilt under de första tre månaderna av graviditeten är det viktigt att vara försiktig med mediciner. Vid kraftiga besvär är det sannolikt ofarligt att använda paracetamol. Andra smärtstillande mediciner bör undvikas. Även andra migränmediciner bör undvikas.

I sällsynta fall behövs förebyggande läkemedelsbehandling mot migrän vid graviditet. Samarbete med en neurolog är nödvändigt i dessa svåra fall. 

Många läkemedel går ut i modersmjölken och kan påverka barnet under amning. Paracetamol anses vara tryggt att använda. När det gäller de andra medicinerna bör man diskutera detta med sin läkare. Om man sällan har anfall kan man ta migränmedicin mot dessa anfall och låta bli att amma tills läkemedlet har gått ur kroppen, och istället ge barnet nedfryst mjölk som är utpumpad på förhand.

Klimakteriet

Klimakteriet (menopausen) är också en fas i livet då det sker stora hormonändringar i kvinnans kropp. Många kvinnor upplever en kortvarig förvärring av migränen i klimakteriet. Därefter är det vanligt med en förbättring som varar livet ut.

Vill du veta mer?