Gå direkt till huvudinnehållet

Matförgiftning

Senast uppdaterad: Senast reviderad:
Sakkunnig:


Definition:
Livsmedelsburen sjukdom som beror på bakteriell förorening av matvaror och/eller toxiner. Kan också bero på parasiter, virus eller kemikalier. 
Förekomst:
Matförgiftning är ett tämligen vanligt tillstånd. 
Symtom:
Symtom och tecken är illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré och eventuellt feber. 
Kliniska fynd:
Vanligtvis ses få kliniska fynd. 
Diagnostik:
Oftast är inga undersökningar nödvändiga, eventuellt kan patienten lämna avföringsprov för att isolera infektiöst agens. 
Behandling:
De flesta fall är självbegränsande och behöver inte behandlas utöver rekommendation att dricka rikligt.
  1. American Medical Association, American Nurses Association/American Nurses Foundation, Centers for Disease Control and Prevention, et al. Diagnosis and management of foodborne illnesses: a primer for physicians and other health care professionals. MMWR Recomm Rep 2004; 53: 1-33. PubMed  
  2. Scallan E, Hoekstra RM, Angulo FJ, et al. Foodborne illness acquired in the United States--major pathogens. Emerg Infect Dis. 2011 Jan. 17(1):7-15.
  3. Toljander J, Säve-Söderbergh M, Simonsson M. Livsmedelsverkets rapport nr 15, 2016
  4. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Preliminary FoodNet data on the incidence of infections with pathogens transmitted commonly through food: 10 states, United States, 2006. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2007; 56: 336-9. PubMed  
  5. Logan NA. Bacillus and relatives in foodborne illness. J Appl Microbiol. 2012 Mar. 112(3):417-29.
  6. Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR. Diagnosis and Management of Foodborne Illness. Am Fam Physician. 2015 Sep 1;92(5):358-65. PMID: 26371569. PubMed  
  • Athena Adeli, ST-läkare internmedicin, S:t Görans sjukhus