Matförgiftning
Senast uppdaterad: Senast reviderad:
Sakkunnig:Athena Adeli
Definition:
Livsmedelsburen sjukdom som beror på bakteriell förorening av matvaror och/eller toxiner. Kan också bero på parasiter, virus eller kemikalier.
Förekomst:
Matförgiftning är ett tämligen vanligt tillstånd.
Symtom:
Symtom och tecken är illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré och eventuellt feber.
Kliniska fynd:
Vanligtvis ses få kliniska fynd.
Diagnostik:
Oftast är inga undersökningar nödvändiga, eventuellt kan patienten lämna avföringsprov för att isolera infektiöst agens.
Behandling:
De flesta fall är självbegränsande och behöver inte behandlas utöver rekommendation att dricka rikligt.
- American Medical Association, American Nurses Association/American Nurses Foundation, Centers for Disease Control and Prevention, et al. Diagnosis and management of foodborne illnesses: a primer for physicians and other health care professionals. MMWR Recomm Rep 2004; 53: 1-33. PubMed
- Scallan E, Hoekstra RM, Angulo FJ, et al. Foodborne illness acquired in the United States--major pathogens. Emerg Infect Dis. 2011 Jan. 17(1):7-15.
- Toljander J, Säve-Söderbergh M, Simonsson M. Livsmedelsverkets rapport nr 15, 2016
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Preliminary FoodNet data on the incidence of infections with pathogens transmitted commonly through food: 10 states, United States, 2006. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2007; 56: 336-9. PubMed
- Logan NA. Bacillus and relatives in foodborne illness. J Appl Microbiol. 2012 Mar. 112(3):417-29.
- Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR. Diagnosis and Management of Foodborne Illness. Am Fam Physician. 2015 Sep 1;92(5):358-65. PMID: 26371569. PubMed
- Athena Adeli, ST-läkare internmedicin, S:t Görans sjukhus