Gå direkt till huvudinnehållet

Ansiktslyft

Det finns många typer av ansiktslyftningar, men i regel ”lossar” plastikkirurgen ansiktshuden genom att lägga ett snitt vid tinningen, runt och bakom öronen och in i hårfästet.

Faktagranskad av: Anna Nager, med dr och specialist i allmänmedicin, Karolinska institutet

Senast reviderad:


Vad är ansiktslyft?

Ansiktslyftning (ansiktslyft) är ett kosmetiskt kirurgiskt ingrepp som reducerar rynkor och slätar ut huden i ansiktet genom att strama åt den samt underliggande vävnader.

Vad är syftet?

Det är särskilt den slappa huden vid kind- och käkpartiet som ska göras slätare och mindre rynkigt under ansiktslyftet. Genom att strama åt vävnader och avlägsna överflödig hud med kirurgi kan ansiktet framstå som något yngre. För att få en känsla av hur ingreppet förändrar utseendet kan man med händerna prova att dra upp huden runt käkarna och kinderna mot öronen. Huden som man har dragit bakåt kan avlägsnas av plastikkirurgen.

Hur går operationen till?

Det finns många typer av ansiktslyftningar, men i regel ”lossar” plastikkirurgen ansiktshuden genom att lägga ett snitt vid tinningen, runt och bakom öronen och in i hårfästet. En liten bit av huden skiljs från det underliggande lagret av fett, muskler och bindvävnad. Därefter dras huden upp mot öronen och stramas åt. Huden sys på plats igen bakom öronen eller vid hårfästet för att göra det lättare att dölja ärren. Plastikkirurgen avlägsnar överflödig hud och överflödigt fett vid kinderna, hakan, öronen och nacken. Ytliga muskler och underhudsvävnad stramas också åt, precis som huden. Det är också vanligt att samtidigt avlägsna fett från hakpartiet.

Ansiktslyftning kan kombineras med andra kosmetiska behandlingar, till exempel fettransplantation och injektion av botulinomtoxin. Operationen kan ta 3–6 timmar och utförs under narkos eller lokalbedövning. Man får också lugnande och smärtstillande läkemedel intravenöst.

Resultat

Man får ett något yngre och fräschare utseende eftersom huden blir stramare och rynkorna mindre synliga. Ansiktslyftningen påverkar inte hudens kvalitet – huden är fortfarande lika gammal. En samtidig fettransplantation kan däremot förbättra hudkvaliteten. Också andra kosmetiska behandlingar kan göras i efterhand för att förbättra hudens kvalitet.

Många blir förvånade att rynkorna runt ögonen inte försvinner efter ansiktslyftningen. Påsar under ögonen, rynkor i pannan eller runt munnen avlägsnas inte heller. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar på vad ansiktslyftningen kan och inte kan betyda för utseendet.

Efter operationen bandageras ansiktet eller lämnas utan förband, allt efter läkarens rutiner. Om man har förband byts det nästa dag. Stygnen tas inom 7–10 dagar. Ärren efter ansiktslyftningen är kvarstående, men blir i regel mindre och kan döljas av håret. Hur länge resultatet varar beror på ålder, hälsotillstånd, arv, hudtyp, eventuell rökning och hur mycket sol huden har blivit utsatt/utsätts för. En ansiktslyftning håller i ungefär 10–15 år.

Biverkningar

Man kan uppleva obehag och domningar en tid efter ingreppet. Ansiktet kan bli svullet, ömt och man får blåmärken. Var därför försiktig och skonsam mot hud och hår. Undvik att tugga tuggummi och att prata mycket de första dagarna. Bara att trä en t-tröja över huvudet kan vara mycket svårt, om inte omöjligt dagarna efter ingreppet. Smärtstillande läkemedel kan dämpa obehaget. De flesta känner sig bekväma med att visa sig ute offentligt först 2–3 veckor efter operationen. Man bör räkna med 2 veckors ledighet från jobbet om man ska genomgå en ansiktslyftning.

Eventuella komplikationer

Komplikationer är sällsynta, men de förekommer. I samband med ansiktslyftning kan det finnas risk för bestående håravfall, ärr och grov hud. Skador på nerver kan helt eller delvis förlama ansiktsmusklernas rörelser. Skador på små hudnerver kan skapa en tillfällig eller i sällsynta fall bestående känsla av stickningar och domningar i ansiktet. Ett dåligt kirurgiskt hantverk kan ge asymmetriska ansiktsdrag och infektion  i operationssåren.

Utbredning

Ansiktslyftning är inte lika populärt som de kosmetiskt kirurgiska ingreppen bröstförstoring, fettsugning och ögonlockskirurgi. Behandlingsmetoden ligger på en 7:e plats enligt statistik från American Society for Aesthetic Plastic Surgery, ASAPS. Behandlingen är dock bland de mest populära bland personer i medelåldern (51–64 år).

 

Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Vill du veta mer?