Gå direkt till huvudinnehållet

Rynkor

Publicerad:


Vad är rynkor?

Rynkor är en del av hudens naturliga åldrande. Huden blir tunnare och förlorar efter hand en del av sina elastiska egenskaper. På ytan ses detta som finare eller mer grova rynkor. Alla kommer att uppleva detta i större eller mindre grad, men ljus hud med liten mängd pigment är mest utsatt.

Orsak

Ärftliga förhållanden spelar in. Hudtypen bestäms av våra gener. Blek hud som inte tenderar att bli solbränd är mest utsatt för rynkbildning. Hos samtliga sker efterhand en process där blodcirkulationen, och därmed näringen till huden, minskar. Detta leder till att hudens tjocklek minskar. Rökning vet vi hämmar och förstör de fina små blodkärlen som ger näring åt huden, och inte oväntat ses att rökare snabbare än icke-rökare utvecklar rynkor. Tillsammans med åldrande är solstrålar den viktigaste hudnedbrytande faktorn. Både UVA-och UVB-strålar leder till förändringar i underhuden, som med tiden gör att huden blir tunnare. Solstrålar och rökning tobaksbruk är de viktigaste yttre orsakerna till att rynkproblematiken ökar.

Hur förebyggs rynkor?

Arvet kan vi inte göra något åt. Huvuduppgifterna blir därför att undvika cigarettrök och att skydda sig från onödig solbelastning av huden. De mest effektiva förebyggande åtgärderna uppnås således genom att hålla sig borta från solen och undvika rökning. Det är sannolikt att mycket kan uppnås genom att använda sunt förnuft i förhållande till solen. Det vill säga att undvika överdriven solexponering. Bära kläder som skyddar och solskyddsmedel med hög skyddsfaktor. Det är osäkert i vilken utsträckning rynkprocessen kan stoppas av dessa åtgärder, men generell erfarenhet tyder på att det hjälper.

Vilka läkemedel är effektiva?

Det finns skäl att upprepa att rynkor är normalt och inte behöver behandlas. Men ökad uppmärksamhet kring det yttre och kosmetiska förhållanden, innebär att det idag finns en stor marknad för sådan behandling.

Det finns bevis för att vissa läkemedel kan göra så att huden blir tjockare, och de fina linjerna blir mindre. Bäst är dokumentationen för ämnesgruppen retinoider - som bland annat är vitamin A-syra. För att uppnå effekt måste man smörja sig dagligen under lång tid, minst tre till fyra månader. Därefter är underhållsbehandling, med smörjning två till tre dagar i veckan, förmodligen tillräckligt. Även om det finns bevis för denna behandling, saknas det bra långtidsdokumentation. Behandlingen är inte heller utan biverkningar. Många blir röda och irriterade i huden, särskilt under den första tiden.

Vissa andra läkemedel testas också. Bland annat har experiment gjorts med krämer som innehåller vitamin C och vitamin E, men det finns inga bevis för att dessa ämnen är effektiva.

Andra behandlingsformer

Kosmetiska kliniker annonserar om en rad olika behandlingar. Mest kända bland de moderna metoderna är kanske injektioner med botulinomtoxin och hyaluronsyra. Botulinomtoxin är ett muskelförlamande ämne som produceras av vissa bakterier, samma bakterier som orsakar botulism. Detta preparat används i stor skala över hela världen, bland annat för att lösa upp smärtsamma kramptillstånd hos människor med hjärnskada och förlamning. Men preparatet används också mot rynkor. Små doser sprutas in i muskulaturen precis under huden och förlamar muskeln. Rynkor, både grova och fina, blir mindre synliga och huden jämnas ut. Injektionerna måste upprepas ett par gånger per år för att resultatet ska hålla i sig.

Hyaluronsyra är ett annat ämne som injiceras i områden med veck och rynkor. Preparat med hyaluronsyra tillför volym och fungerar genom att det lägger sig i och fyller ut ojämnheterna under huden. Också denna typ av behandlingen måste upprepas med jämna mellanrum för att resultatet ska hålla i sig.

CO2-laserbehandling utförs vid vissa kosmetiska kliniker. Detta är en behandling där laserstrålarna skapar en ytlig brännskada på huden, och därmed förstör det yttre hudlagret. Den nya huden som sedan bildas är mjukare och har ett yngre utseende. Detta är en smärtsam behandling, och förmodligen inte helt ofarlig. I fasen där huden är brännskadad finns det risk för infektioner i huden, och om lasern orsakar en skada alltför för djupt kan det bli ärrbildning i huden. Det saknas bra långtidsdokumentation också för denna typ av behandling.

En mindre drastisk behandling är den i form av kemiska ämnen som smörjs på huden, där de orsakar en kemisk brännskada som förstör den övre delen av huden. Efter den akuta skadan är över och det yttre lagret skalats av, kommer ny hud som är "yngre" och jämnare än den gamla huden. Också denna behandling är smärtsam och inte utan risk för komplikationer, och effekterna på lite längre sikt vet man lite om.

Vill du veta mer?