Gå direkt till huvudinnehållet

Mollusker

Mollusker är ofarliga utslag som ser ut som små knottror i huden. De orsakas av en virusinfektion och försvinner oftast av sig själva efter sex till tolv månader.

Senast reviderad:


Fakta om mollusker

  • Mollusker är ofarliga utslag som ser ut som små knottror i huden och är vanligast hos små barn.
  • Utslagens karakteristiska utseende gör det enkelt att ställa diagnos.
  • Mollusker orsakas av ett så kallat poxvirus. De smittar vid nära kroppskontakt och
  • när man kliar och tar på dem. Hos vuxna är mollusker oftast en sexuellt överförd smitta.
  • Mollusker läker av sig själva och brukar därför inte behandlas.
  • Mollusker är en helt ofarlig hudsjukdom och utslagen brukar försvinna av sig själva inom sex till tolv månader.

Vad är mollusker?

Mollusker är ofarliga små knottror på huden som orsakas av en virusinfektion i hudens yttersta skikt. De är oftast 2–5 mm i diameter och har en liten grop i mitten. Det kan bildas allt från en enstaka mollusk till väldigt många.

Mollusker är vanligast hos små barn och brukar sitta på barnets mage. armar, ansikte eller nacke. De kan även förekomma hos vuxna och då oftast runt könsorganen, på nedre delen av magen och på övre delen av låren.

Diagnos

Utslaget har ett karaktäristiskt utseende vilket gör att diagnosen i de flesta fall är lätt att ställa.

Orsak

Mollusker orsakas av ett så kallat poxvirus. De smittar vid nära kroppskontakt eller via föremål som kan ha viruset på sig som handdukar, kläder eller leksaker, men smittorisken är liten vid normal kontakt. Molluskerna kan spridas till andra delar av kroppen när man kliar och tar på dem. Hos vuxna är mollusker ofta en sexuellt överförd smitta.

Behandling

Mollusker läker av sig själva och brukar därför inte behandlas. Får de läka på egen hand minskar också risken för ärrbildning. Om man samtidigt har ett kliande eksem kan detta behandlas med hydrokortisonkräm. Om barnet börjar klia på mollukerna kan man minska risken för infektion genom att hålla barnets naglar kortklippta och rena.

Om molluskerna sitter på ett olämpligt ställe kan man låta ta bort dem på en läkarmottagning exempelvis genom att skrapa eller frysa bort dem.

Prognos

Det kan ta två veckor till sex månader från det att man blir smittad tills molluskerna visar sig på huden. De flesta mollusker försvinner sedan av sig själva efter sex till tolv månader, men de kan också bli kvar mycket längre. Mollusker är en helt ofarlig hudsjukdom.

Vill du veta mer?