Gå direkt till huvudinnehållet

Nagelbandsinfektion, akut

Nagelbandsinfektion en vanlig infektionen som ofta beror på att nagelbandet har skadats i samband med till exempel nagelbitning eller andra små skador på huden.

Faktagranskad av: Remy Waardenburg, specialist i allmänmedicin, medicinsk redaktör Medibas

Senast reviderad:


Fakta om akut nagelbandsinfektion

  • En akut nagelbandsinfektion varar mindre än sex veckor, och beror oftast på en infektion med bakterier.
  • Vanliga symtom är smärta, ömhet och svullnad i huden strax bredvid nageln.
  • Ofta beror tillståndet på en mindre skada som förstör den fysiska barriären mellan nageln och omgivande hud som gör att bakterier kan tränga in under nagelbandet.
  • Diagnosen ställs med hjälp av en beskrivning av symtom tillsammans med fynd man gör i samband med inspektion av fingrarna.
  • Behandlingen beror på hur utbredd infektionen är. Ofta kan omslag med alsolsprit ha tillräcklig effekt. 
  • Prognosen är god. 

Vad är nagelbandsinfektion?

En nagelbandsinfektion, eller på fackspråk paronyki, är en inflammation eller infektion i mjukvävnaden runt en fingernagel. Tillståndet förekommer i en akut och en kronisk form. Den här texten handlar om den akuta formen som varar mindre än sex veckor, och som oftast beror på en infektion med bakterier. 

Nagelbandsinfektion är vanligt och förekommer i alla åldrar, även hos spädbarn. 

Symtom

Vanliga symtom är smärta, ömhet och svullnad i huden strax bredvid nageln. Det angripna området är rött och svullet och hos vissa har det bildats var under huden som ser ut som en vit-gulaktig förändring under huden. Om infektionen inte behandlas kan den sprida sig till nagelrotsområdet. Infektionen kan i sällsynta fall breda ut sig under nageln till den andra sidan och resultera i infektion i nagelvallarna på båda sidor av nageln. I mycket sällsynta fall kan infektionen sprida sig upp över hela fingret i underhuden, och nageln kan lyftas upp av underliggande var.

Orsak

Ofta beror tillståndet på en mindre skada som förstör den fysiska barriären mellan nageln och omgivande hud. Det handlar framför allt om sådant som nagelbitning, fingersugning, manikyr eller konstgjorda naglar. Bakterier kan då tränga in under nagelbandet, föröka sig och ger upphov till en infektion. 

I ovanliga fall beror en akut nagelbandsinflammation på läkemedel som används för att bekämpa cancer eller reumatisk sjukdom. 

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av en beskrivning av typiska symtom tillsammans med fynd man gör i samband med inspektion av fingrarna. Blodprover och prover för att bedöma vilka bakterier det är som utlöser infektionen behövs vanligen inte. 

Behandling av nagelbandsinfektion

Målet med behandlingen är att få bort mikroorganismerna och därmed bota inflammationen. Dessutom är det viktigt att vidta åtgärder för att undvika nya infektioner.

Vilken behandling som väljs beror på hur utbredd infektionen är. Icke-kirurgisk behandling används om det inte finns någon varbildning. Om det finns var måste man göra ett litet snitt för att tömma ut varet.

Man kan själv behandla tillståndet genom att bada fingret i ljummet/varmt vatten  tre till fyra gånger om dagen i 10–15 minuter. Omslag med ett desinfektionsmedel som till exempel receptfri alsolsprit kan ha effekt för att svälla av huden och döda bakterier.

Behandling med antibiotika rekommenderas endast om infektionen har blivit allvarlig, med en infektion av hela fingertoppen. Det kan också ges om man har ett nedsatt immunförsvar.

Prognos

En akut nagelbandsinfektion läker nästan alltid utan problem. Risken för att det återkommer är större om man får upprepade skador på nageln och huden omkring. 

Vill du veta mer?