Gå direkt till huvudinnehållet

Talgkörtelhyperplasi

Talgkörtelhyperplasier utvecklas oftast hos personer som är äldre än 50 år. Ofta sitter talgkörtelhyperplasier i ansiktet eller på bålen.

Faktagranskad av Anna Nager, docent och specialist i allmänmedicin, Karolinska institutet

Senast reviderad:


Fakta om talgkörtelhyperplasi

  • Ibland blir talgkörtlar förstorade så att det bildas en liten upphöjning i huden. Det kallas för talgkörtelhyperplasi.
  • Talgkörtelhyperplasier utvecklas oftast hos personer som är äldre än 50 år. Ofta sitter talgkörtelhyperplasier i ansiktet eller på bålen.
  • En talgkörtelhyperplasi är en två till nio millimeter stor upphöjning som är mjuk och något gulaktig i färgen. Ibland syns en lite insjunkning i mitten.
  • Diagnosen är ofta lätt att ställa utifrån utseendet.
  • Vanligen behövs ingen behandling. Det finns flera olika behandlingsalternativ om behandling ändå genomförs.

Vad är talgkörtelhyperplasier?

I huden finns talgkörtlar som utsöndrar en olja som kallas sebum (talg). Talgen smörjer hud och hårstrån så att de blir tåligare mot gnidning och mot vatten . Dessa talgkörtlar finns överallt i huden, men de flesta finns i hårbotten, i ansiktet, på bålen och i underlivet. 

Ibland blir talgkörtlar förstorade så att det bildas en liten upphöjning i huden. Det kallas för talgkörtelhyperplasi.

Symtom

Talgkörtelhyperplasier utvecklas oftast hos personer som är äldre än 50 år. En talgkörtelhyperplasi är en två till nio millimeter stor upphöjning som är mjuk och något gulaktig i färgen. Ibland syns en lite insjunkning i mitten, så kallad navling. Ofta sitter talgkörtelhyperplasier i ansiktet eller på bålen.

Orsak

Talgkörtlarnas aktivitet påverkas bland annat av könshormoner. När man blir äldre minskar nivåerna av manliga könshormoner (androgener), vilket spelar roll i utvecklingen av talgkörtelhyperplasi.

Diagnos

Diagnosen är ofta lätt att ställa utifrån utseendet. Om diagnosen är osäker kan den undersökas med dermatoskop, en slags kamera, som kan ge en kraftigt förstorad bild av hudförändringen. Ibland tas ett vävnadsprov (biopsi) för att, genom mikroskopisk undersökning, säkert utesluta andra tillstånd.

Behandling

Vanligen behövs ingen behandling. I vissa fall kan det vara lämpligt att ta bort en talgkörtelhyperplasi, exempelvis om den sitter på ett ställe där den utsätts för irritation av kläder. Då kan den opereras bort. Det finns även andra behandlingar, exempelvis skrapning, laserbehandling, kryobehandling, fotodynamisk behandling och hyvling (shave). 

Om det finns många talgkörtelhyperplasier kan behandling med isotretinoin  ges. Isotretinoin skrivs ut av hudläkare och intas via munnen i form av kapslar. Isotretinoinbehandlingen pågår i flera månader och det är risk för återfall när behandlingen avslutas.

Prognos

Talgkörtelhyperplasier är alltid godartade, det vill säga det kan inte utvecklas till hudcancer. Vid lokalbehandling finns risk för ärrbildning.