Gå direkt till huvudinnehållet

Nevus sebaceus

Nevus sebaceus är en ofarlig, medfödd hudförändring som ibland upptäcks hos nyfödda eller små barn. Hudförändringen har ett typiskt gulorange utseende och sitter oftast i hårbotten, ansikte eller på halsen.

Faktagranskad av: Gita Singh, specialist i allmänmedicin, medicinsk redaktör Medibas

Senast reviderad:


Vad är nevus sebaceus?

Nevus sebaceus är en ofarlig, medfödd hudförändring som oftast ses redan vid födseln. Förändringen kan ses hos både flickor och pojkar. Hudförändringen består av bland annat talgkörtelceller som också finns i frisk hud.

Symtom

Nevus sebaceus har ett karakteristiskt utseende bestående av gulorange, förtjockade områden. Hudförändringen sitter oftast i hårbotten, i ansiktet eller på halsen. Hos vissa kan förändringen visa sig i tonåren då den på grund av hormonella förändringar i kroppen växer och blir mer tydlig. 

Hudförändringen brukar inte ge några besvär frånsett att förändringen kan vara kosmetiskt störande.

Orsak

Nevus sebaceus beror sannolikt på genetiska förändringar som kan påverka celltillväxten, men det är inget ärftligt tillstånd. 

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av det typiska utseendet av hudförändringen. Inga prover eller andra undersökningar är nödvändiga.

Behandling av nevus sebaceus

Förändringen behöver oftast inte behandlas då den är helt ofarlig. Om förändringen upplevs som kosmetiskt störande kan borttagning hos en kirurg vara ett alternativ.

Laser och microdermabrasion (en form av ytlig skrapning av huden) används en del för att behandla hudsjukdomar. Dessa behandlingsalternativ ger dock inte tillräcklig bra borttagning av nevus sebaceus, och förändringen kan därför återkomma efter behandlingen. 

Prognos

Tillståndet har en mycket god prognos. I sällsynta fall kan förändringen övergå till en relativ ofarlig typ av hudcancer som kan behandlas effektivt. Därför bör man alltid söka sjukvård igen om förändringen börjar växa mycket eller ändrar utseende. 

Vill du veta mer