Gå direkt till huvudinnehållet

Förstorad talgkörtel

Senast reviderad:


Sammanfattning

  • Hårfolliklar är små säckar som finns överallt i huden och ger upphov till ett hårstrå. Talgkörtlar sitter runtom hårfolliklarna och utsöndrar en olja (sebum) som smörjer både hårstrå och hud.
  • Om oljan inte kommer ut täpps körteln igen och en knöl bildas under huden.
  • Förstorad talgkörtel känns lätt igen och diagnostiseras genom sitt utseende.
  • Oftast behövs ingen behandling men de kan tas bort vid behov.
  • Blir det en inflammation i körteln kan den behöva tömmas.

Vad är hårfolliklar och talgkörtlar?

I huden finns så kallade hårfolliklar. Det är små, säckformade enheter som finns i huden överallt på kroppen, bortsett från läpparna, handflatorna och fotsulorna. Varje hårfollikel ger upphov till ett hårstrå. Hårfolliklarna bildas en bit ned i huden, sitter fast i underhuden och går upp till hudytan genom de översta hudlagren.

Talgkörtlarna befinner sig utanför hårfolliklarna och utsöndrar en olja som kallas sebum (talg). Den här oljan utsöndras i hårsäcken och smörjer både hårstrån och huden runt omkring. Oljan skyddar mot gnidning och gör huden och håret mer "vattensäkra". Dessa talgkörtlar finns överallt i huden, men de flesta finns i hårbotten, i ansiktet, mitt på bröstet och i underlivet.

Orsak

Ibland kan talgkörtelns eller hårsäckens utförsgång täppas igen. Det är okänt varför detta inträffar. Oljan, sebum, kommer inte ut. Körteln fortsätter att producera olja/talg, och efter hand bildas en knöl under huden som ibland har en central navel, försänkning. Utöver det kosmetiska har tillståndet liten betydelse, men det händer att körteln kan bli inflammerad.

Sådana förstorade talgkörtlar är vanliga bland medelålders och äldre människor.

Diagnos

Diagnosen är lätt att ställa utifrån utseendet. Man hittar en mjuk, gul, ofta bred och lite ojämn knöl i huden. Oftast förekommer sådana förstorade talgkörtlar i pannan, på kinden, på näsan, i underlivet och på ryggen. De flesta knölar är 2–4 mm i diameter, men de kan bli upp till 5 cm stora.

Behandling

Ofta behövs ingen behandling. I många fall är knölen knappt synlig, och den är inte vanprydande. Ibland kan den vara mer iögonfallande. En del personer vill ta bort den förstorade talgkörteln. Det är ett litet ingrepp, och det kan utföras av allmänläkaren. I samband med borttagandet försöker läkaren att ta bort hela knölen. Den är avgränsad av en kapsel, och om möjligt provar läkaren att ta bort knölen utan att skära igenom kapseln. Om läkaren tar bort hela kapseln, är körteln borta för alltid. Om delar av kapseln blir kvar under huden, är risken större för att en ny knöl kan bildas. Innehållet i talgkörteln har ett ostaktigt utseende.

Om det finns flera små knölar kan en hudläkare hjälpa till med olika behandlingsalternativ: elektrodissektion, laserbehandling, lokal diklorättiksyra och eventuellt ett läkemedel som används vid svår akne (isotretinoin ). 

Talgkörtlar som har varit inflammerade kan vara svåra att ta bort i sin helhet, eftersom de har vuxit ut i omgivande hud.

Prognos

Det är inte ovanligt att det kan uppstå en inflammation i en förstorad talgkörtel. Det uppstår då typiska tecken på infektion med rodnad, svullnad, ömhet och lokal värme. Ofta blir resultatet en böld (abscess) som man kan tömma på var.

Ibland räcker det om man själv klämmer ut varet. Ofta följer det med rikligt med ostaktig massa. Ibland måste tillståndet behandlas av läkare. Läkaren gör då en öppning i bölden och trycker ut varet.

I undantagsfall är det nödvändigt med antibiotika.