Gå direkt till huvudinnehållet

Aterom

Aterom är cystor i överhuden som innehåller keratin "hornämne". Tillståndet är godartat och helt ofarligt.

Faktagranskad av: Anna Nager, med dr och specialist i allmänmedicin, Karolinska institutet

Senast uppdaterad: Senast reviderad:


Vad är epidermoidcysta (aterom)?

Aterom är cystor som innehåller keratin. Keratin eller "hornämne" bildas av en slags celler, så kallade keratinocyter, i överhuden. Förr trodde man att aterom uppstod från talgkörtlar runt hårsäckarna, men så är det inte. 

Symtom

Ateromet växer vanligen långsamt och är symtomfri. Aterom kan hålla sig små i flera år eller kan långsamt utveckla sig till små knutor i underhuden. Det kan uppstå akuta inflammationer och infektioner i en aterom.

Det händer att ett aterom spricker och att innehållet kommer ut i underhuden. Detta utlöser en inflammationsreaktion. Ett inflammerat aterom kan tömma ut illaluktande, ostliknande material.

Orsak

Tillståndet är mycket vanligt, men orsaken är okänd. Av och till kan ett aterom bildas efter en stickskada.

Diagnos

Diagnos är lätt att ställa utifrån ateromets utseende. Den ses som en mjuk, gul och ofta bred knöl i huden. Den är rund och rörlig i förhållande till underlaget och varierar i storlek från några få millimeter till flera centimeter. Aterom är vanligast i områden som har rikligt med talgkörtlar:

  • I hårbotten.
  • I ansiktet.
  • Bakom öronen.
  • På överkroppen.

Behandling

Som regel behövs ingen behandling. Om utvecklingen visar att man bör göra något med ateromet, kan den behandlas kirurgiskt.

Om ateromet är infekterad, kan den tömmas via ett snitt. Vid rikligt innehåll i ateromet bör öppningen hållas öppen några dagar genom att ett litet dränage läggs in. Utvecklingen av ateromet bör kontrolleras efter tömning. Om det kommer tillbaka, kan det skäras bort helt och hållet.

Prognos

Tillståndet är godartat och helt ofarligt.