Gå direkt till huvudinnehållet

Badklåda

Badklåda är ett kliande utslag som beror på en allergisk reaktion mot cerkarier, ett av larvstadierna av en inälvsmask, som tränger in i huden.

Senast uppdaterad: Publicerad:


Cerkarierna kan finnas i sötvatten och bräckt vatten. Risken att få badklåda är störst om man badar på varma, soliga dagar när badvattnet är över 20 °C. På medicinskt fackspråk kallas badklåda för cerkariedermatit.

Symtomen på badklåda är ett kliande, rött utslag som kan påminna om myggbett. Som regel är det bara när man har varit i kontakt med larverna flera gånger som besvären uppstår. Utslaget är en form av allergisk reaktion på de platser där de mycket små larverna försöker tränga in i huden. När huden väl har sensibiliserats kan reaktionerna komma snabbt vid nästa kontakt med larverna. Klåda och irritation i huden kan uppstå redan i vattnet eller omedelbart efter badet. Efter hand utvecklas myggbettliknande svullnader och dessa kan inom det första dygnet utvecklas till små blåsor.

Badklåda är helt ofarligt och går över av sig självt inom en vecka eller två. Tillståndet smittar inte mellan människor.

Vad är cerkarier?

Cerkarierna är ett utvecklingstadium av inälvsmask som använder vissa sötvattenssnäckor som mellanvärd. Normalt lever dessa maskar i tarmsystemet hos fåglar. När avföring från fåglar hamnar i vatten kan sporer från masken tas upp av sniglar i vattnet. I sniglarna utvecklas sporerna till larver (cerkarier). Dessa larver är så små att de inte går att se utan mikroskop. Larverna kan simma och samlas på vattenytan. Här försöker de normalt tränga genom den tunna huden hos vadfåglar, för att sedan kunna fortsätta utvecklas i fågelns inre. Fåglar fungerar med andra ord som värd för dessa larver och maskar. När larverna försöker tränga igenom huden på badande människor har de hamnat på fel värd. Larverna klarar inte att tränga igenom människohuden helt, men orsakar en liten allergisk reaktion på ytan.

Diagnos

Diagnosen är mycket sannolik om du har fått ett rödprickigt, kliande utslag efter att ha badat i sötvatten med en temperatur över 20 °C.

Behandling

Det är inte nödvändigt med någon behandling. Tabletter som dämpar klåda (antihistaminer), lindrande salvor eller milda kortisonkrämer kan lindra symtomen. Man har visat att en viss typ av vattenfast solkräm med skyddande effekt mot brännmanet förebygger att larverna tränger in i huden.

Det är inte farligt att bada i vatten där det finns cerkarier. Det finns dock några förhållningsregler man kan följa för att minska risken att få badklåda. Eftersom cerkarierna helst lever i grunt vatten kan du bada på djupt vatten och vid frånlandsvind. I områden med stenbotten finns det färre sniglar och därmed färre larver, jämfört med där botten består av gräs och vass. Dessutom kan följande åtgärder hjälpa:

  1. Torka dig väl med handduk efter badet.
  2. Duscha om möjligt direkt efter badet. Vid duschning och användning av handduk kan du skölja och gnugga bort eventuella cerkarier på huden.
  3. Undvik att vara ute i vattnet under längre stunder i taget, så hinner inte cerkarierna fästa sig.

Vill du veta mer?