Linea nigra.

Pigmentförändringar under graviditeten

Nästan alla kvinnor får någon grad av hyperpigmentering under graviditeten. Här kan du läsa mer om vilka pigmentförändringar som kan uppstå i samband med graviditet eller p-pilleranvändning.

Vill du veta mer?

Detta är en patientinformation från Sveriges främsta och mest omfattande kunskapsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal. Medibas underlättar för läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal att erbjuda uppdaterad och säker vård i en pressad klinisk vardag. Medibas är obundet och uppdateras kontinuerligt för att ge användaren direkt tillgång till aktuella riktlinjer och kliniskt relevant forskning.

Testa Medibas för professionen i 30 dagar utan kostnad.

Nästan alla kvinnor får någon grad av hyperpigmentering under graviditeten. Dessa förändringar är oftast mer framträdande hos kvinnor med mörkare hudfärg än hos ljushyade kvinnor. Områdena runt bröstvårtorna, runt könsorganen och armhålorna är oftast berörda, även om både ärr och födelsemärken kan mörkna. Hos en del mörknar den bleka, lodräta linjen, linea alba, på magen under graviditeten och ändrar då namn till linea nigra.

En del kvinnor får liknande pigmentförändringar när de tar p-piller.

Melasma (kloasma)

Vad är melasma?

Melasma är en hudförändring, som visar sig som bruna fläckar i ansiktet hos vuxna personer. Melasma brukar visa sig på båda sidorna av ansiktet. Den ökade pigmenteringen i ansiktet kan komma under graviditet och vid p-pilleranvändning, särskilt efter solexponering. Tillståndet förekommer också med ökad frekvens hos personer som tar epilepsiläkemedlet fenytoin. Pigmentförändringarna sitter oftast på kinderna, vid näsroten, i pannan eller på överläppen.

Melasma kan vara det mest besvärande kosmetiska hudtillståndet under graviditeten. Tillståndet förekommer hos upp till 70 % av alla gravida kvinnor.

Orsak

Den exakta orsaken till melasma är okänd, men det verkar som om hormonförändringar utlöser tillståndet. Kallas också kloasma som betyder "graviditetsmask".

Om du utsätter dig för extra mycket solljus och annan ultraviolett strålning förvärras melasma. Därför kan användning av solkräm med hög skyddsfaktor, som verkar både mot UVA och UVB, samt att du generellt undviker stark solexponering, förhindra att melasma utvecklas eller förvärras.

Alla hudirritationer kan öka pigmenteringen och förvärra melasma. Tillståndet har inget samband med någon invärtes sjukdom.

Behandling

Det finns ingen botande behandling. Även om ingen specifik behandling behövs under graviditeten, kan du bli lugnare av att veta, att melasma går tillbaka efter förlossningen eller amningen hos de allra flesta. Det är dock inte säkert att det försvinner helt och det kan komma tillbaka igen vid senare graviditeter eller vid p-pilleranvändning.

Den viktigaste behandlingen är att skydda sig mot solen. Solkräm med hög skyddsfaktor bör användas varje dag, om du tycker att pigmentförändringarna är kosmetiskt störande. Du bör sluta använda rengöringskrämer, vanliga fuktighetskrämer eller make-up som irriterar huden.

Svår melasma efter graviditet och amning behandlas vanligen med krämer som kombinerar tretinoin, hydrokinon och kortison.

Om du använder p-piller är det att enklast att sluta med dessa för att slippa pigmentförändringarna.

Prognos

Melasma kan försvinna efter graviditeten, stanna kvar i flera år eller vara livet ut.

Vill du veta mer?

  • Melasma - för vårdpersonal
  • Vanliga hudproblem under graviditeten - för vårdpersonal

På grund av förändrade kunskaper, brist på konsensus bland auktoriteter inom området, speciella omständigheter i varje enskild konsultation och mänskligt felhandlande kan inte Medibas garantera att all information i Medibas är korrekt och fullständig i alla avseenden.