Gå direkt till huvudinnehållet

Pityriasis rosea (medaljongsjuka, fjällros)

Små röda-rosa hudförändringar på bålen som fjällar lite. Det kan vara ett tecken på pityriasis rosea, en vanlig hudsjukdom som kan vara besvärande men som är helt ofarlig.

Faktagranskad av: Remy Waardenburg, specialist i allmänmedicin, medicinsk redaktör Medibas

Senast reviderad:


Fakta om pityriasis rosea

  • Pityriasis rosea kallas också medaljongsjuka och består av ovala fläckar som finns på överkroppen.
  • Ofta uppstår först en större hudförändring med senare ett mer spritt utslag. Vissa personer drabbas av klåda. 
  • Varför tillståndet uppkommer är oklart, men det är sannolikt en reaktion på en virusinfektion.
  • Diagnosen ställs med hjälp av sjukdomshistorien och en noggrann inspektion av huden. 
  • Pityriasis rosea är helt ofarligt och går över sig själv. Ibland kan utslagen klia, och klådan kan dämpas med mjukgörande kräm, kortisonkräm eller allergitabletter.
  • Utslagen försvinner vanligen inom 2 veckor till tre månader. 

Vad är pityriasis rosea?

Pityriasis rosea kallas också för medaljongsjuka eller fjällros. Det är ett vanligt tillstånd som kännetecknas av utslag i form av svagt rosa–röda, lätt fjällande ovala fläckar.

Pityriasis rosea är vanligast hos personer mellan 10 och 35 år och det uppstår något oftare under de kalla månaderna. Personer med nedsatt immunförsvar och gravida har en ökad risk för att få tillståndet. 

Symtom och tecken

I ungefär 9 av 10 fall kan personer med pityriasis rosea berätta om en större (upp till 3 cm) stor, rund hudförändring på bålen, en så kallad primärmedaljong. 

Senare, efter ett antal dagar till tre veckor senare, uppstår ett mer utspritt utslag över främst bålen och de delar av armar och ben som är närmast bålen. Det består av små hudförändringar, från några millimeter till några centimer i diameter. Utslagen är hos vissa helt utan symtom, medan de hos andra kan ge mild till måttlig klåda. Allvarlig klåda förekommer men är ovanligt. Hos en av fem personer finns en så kallad atypisk presentation, där utslagen ser annorlunda ut, finns på andra platser än vanligt eller där förloppet är annorlunda. 

Vissa personer kan berätta om symtom som de hade innan utslagen började. Det kan handla om symtom såsom kraftlöshet, huvudvärk, illamående, nedsatt aptit, lymfkörtelsvullnad, frossa, halsont och ledsmärtor.

Orsak

Orsaken till medaljongsjuka är okänd, men forskare tror att det tillståndet uppstår som en reaktion på en virusinfektion. Man är inte säker om det handlar om en ny virusinfektion eller en reaktivering av en tidigare infektion. Human herpesvirus 6 och 7, som hos barn kan leda till tredagarsfeber, är särskilt misstänkta virustyper. 

Ibland kan utslag som liknar pityriasis rosea uppstå till följd av intag av läkemedel eller efter vaccination mot bland annat influensa, HPV-infektion och hepatit B. 

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av sjukdomshistorien och en noggrann inspektion av huden. I början kan det vara svårt att skilja en primärmedaljong från andra hudtillstånd, såsom eksem eller ringorm.

Andra orsaker ska övervägas, såsom utslag på grund av intag av läkemedel, vissa former av psoriasis, eksem och borreliainfektion. Det typiska förloppet, utseendet och utbredning över kroppen gör att det oftast går att ställa diagnosen utan problem. Vid pityriasis rosea finns hudförändringar i regel i hudlinjerna, vilket kan ge ett julgransliknande utslag på ryggen. 

Provtagning behövs i regel inte, förutom när man misstänker en svampinfektion eller utslag till följd av syfilis

Behandling

Det finns ingen botande behandling vid pityriasis rosea.

Information om tillståndets misstänkta orsak och förväntat förlopp är hos många som inte har några symtom eller endast milda symtom tillräckligt. Tillståndet smittar inte och man behöver därför inte vara rädd att ha (nära) kontakt med andra. Tillståndet är helt ofarligt och utslagen försvinner utan behandling efter två veckor till tre månader. I undantagsfall kan det ta längre tid, upp till sex månader.

Följande åtgärder kan ha effekt mot besvärlig klåda:

  • Mjukgörande krämer, fuktighetskräm
  • Mentholgel
  • Kortisonkräm (på recept)
  • Anithistaminer/allergitabletter (på recept)

Det är inte säkert att åtgärderna har effekt hos alla. Hos personer med svåra besvär kan andra läkemedel övervägas, såsom aciklovir  (som används mot vissa virusinfektioner). Ljusterapi, där huden exponeras för UVA- eller UVB-ljus, kan i vissa fall ha lindrande effekt. 

Gravida som får pityriasis rosea bör bedömas och följas upp av en gynekolog eftersom vissa studier har hittat att risken för missfall är högre då. 

Prognos

Pityriasis rosea är ett tillstånd som går över av sig själv, men klådan kan leda till en minskad livskvalitet. Efter att hudförändringarna har gått över kan huden ha mindre eller mer pigment under ett tag. Det går dock över med tiden. Man får inga ärr av tillståndet, och man kan förvänta sig att huden blir helt återställd. Det finns inga andra kända komplikationer.  

Det är ovanligt att man får utslagen tillbaka senare i livet.

Vill du veta mer?