Gå direkt till huvudinnehållet
Tinea capitis
Tinea capitis

Hårbottensvamp

Svamp i hårbotten, tinea capitis, är vanligast förekommande hos barn.

Faktagranskad av: Caroline Simberg Danell, specialist i dermatologi GHP Hudcentrum Hagastaden, Stockholm

Senast reviderad:


Fakta om hårbottensvamp

  • Vid hårbottensvamp, tinea capitis, infekterar svamporganismer som kallas dermatofyter det yttersta hudlagret i hårbotten, ibland även själva hårstråna.
  • Förekomsten är klart större i varmare länder än i Sverige och tillståndet drabbar oftare barn än vuxna.
  • Ett barn med klåda i hårbotten, med fjällande utslag och håravfall bör undersökas av läkare för att klargöra om det föreligger en svampinfektion.
  • Diagnosen är oftast lätt att ställa. Läkaren skrapar ett prov från utslaget och skickar det och några hårstrån för analys och odling på ett mikrobiologiskt laboratorium.
  • Svampinfektion i hårbotten kräver oftast tablettbehandling eller att barnet dricker en mixtur med svampmedel.

Vad är svamp i hårbotten?

Tinea betyder svamp och capitis betyder huvud. Svamporganismer som kallas dermatofyter infekterar det yttersta hudlagret i hårbotten, ibland även själva hårstråna. Svampinfektioner i huden kallas ibland för ringorm. Det har dock ingenting med orm att göra utan ringorm är bara en beteckning på svampinfektion i huden.

Förekomsten av svampinfektion i hårbotten är klart större i varmare länder än i Sverige. Svamp i hårbotten drabbar oftare barn än vuxna och är en av de vanligaste svampinfektionerna bland barn.

Orsak

Svamp i hårbotten beror på smitta från människa eller husdjur. Smittan sker via direktkontakt eller via mössor, hårborstar, hårklippningsmaskiner, sängkläder eller klädesplagg. Eftersom hårbottensvamp är smittsam kan små epidemier uppstå på förskolan eller i skolan.

Symtom

Det typiska tecknet på svamp i hårbotten är röda kliande utslag i hårbotten. Utslagen är ofta fjällande och ibland med avbrutna hårstrån. Det kan uppstå sår och varbildning. Lymfkörtlarna i nacken och på halsen kan bli förstorade. 

Ett barn med klåda i hårbotten, med fjällande utslag och håravfall bör undersökas av läkare för att klargöra om det föreligger en svampinfektion. Läkaren bör bland annat utesluta psoriasis. En eventuell svampinfektion i hårbotten är ett ofarligt tillstånd.

Diagnos

Diagnosen är oftast lätt att ställa. Läkaren skrapar ett prov från utslaget och skickar det och några hårstrån för analys och odling på ett mikrobiologiskt laboratorium. Svar på ett sådant prov tar vanligen upp till 3–4 veckor. Det är viktigt att hårbotten inte har behandlats med svampdödande medel före provtagningen.

Familjemedlemmar och andra som varit i närkontakt med patienten bör också undersökas för att se om de också har fått en svampinfektion.

Behandling

Behandling insätts efter att provtagningen påvisat svamp. Svampinfektion i hårbotten kräver oftast tablettbehandling eller att barnet dricker en mixtur med svampmedel. Behandlingen brukar pågå i en till två månader. Dessutom är det bra om både den drabbade och familjemedlemmarna schamponerar håret med schampo som innehåller det svampdödande medlet ketokonazol  (finns att köpa receptfritt på apotek) ett par gånger i veckan under en månad.

Behandling av svampinfektion i hårbotten genomförs ofta i samarbete med en hudläkare. Barn som har påbörjat behandling kan gå i skola eller på förskola. Borstar och kammar måste kastas bort. Hårklippningsmaskin ska saneras. Sängkläder, mössor och liknande bör tvättas i minst 60o C, och helst 90o C.

Förebyggande åtgärder

Man ska inte låna hårborstar, kammar eller huvudbonader av en infekterad person.

Vill du veta mer?