Gå direkt till huvudinnehållet

Rynkbehandling med botulinumtoxin

Botulinumtoxin slätar ut rynkor genom att förlama vissa ansiktsmuskler.

Faktagranskad av: Anna Nager, med dr och specialist i allmänmedicin, Karolinska institutet

Senast reviderad:


Vad är botulinumtoxin?

Botulinumtoxin är ett toxin (giftämne) som i en mycket försvagad form kan användas för estetiska syften. Botulinumtoxin framställs från bakterien Clostridium botulinum som orsakar botulism.

Botulinumtoxin är väl använt över hela världen. Ursprungligen har man använt botulinumtoxin för att lösa upp smärtsamma kramptillstånd hos personer med hjärnskada och förlamning. Botulinumtoxin är numera mest känt för att behandla rynkor.

Vad är syftet?

Botulinumtoxin slätar ut rynkor och linjer som orsakats av underliggande muskler till exempel:

  • I pannan.
  • Mellan ögonbrynen.
  • Runt ögonen.
  • Runt munnen.

Behandlingen kombineras ofta med andra ämnen som sprutas in i ansiktshuden (vävnadsfillers), laserbehandling eller kosmetisk kirurgi. Hyaluronsyra är ett exempel på en filler.

Behandling med botulinumtoxin

Det är den muskelförlamande effekten i toxinet som utnyttjas för att behandla ansiktsrynkor. Toxinet blockerar ett signalämne som nerverna i kroppen använder för att bland annat skicka signaler till musklerna. Det leder till att nerverna inte kan skicka denna information till musklerna och musklerna kan därmed inte dra ihop sig på den plats där injektionen gjorts.

Först rengörs ansiktet noggrant. Sedan sprutas små doser botulinumtoxin in i muskulaturen strax under huden på utvalda ställen. Ansiktsmusklerna som ligger precis under huden förlamas. Proceduren kan vara lite obehaglig och tar 10–15 minuter att genomföra. Man kan märka en lätt rodnad i några timmar efter injektionen. Man bör inte massera eller gnugga sig i ansiktet under de första 24 timmarna efter behandlingen.

Resultat

Man kan efterhand se att huden slätas ut och att rynkorna blir mindre synliga. Botulinumtoxin förlamar bara de specifika muskler som har behandlats. Det är de dynamiska eller muskelberoende rynkorna som påverkas. Det har kommit rapporter om att toxinet också kan förlama muskler utanför önskat område men vid korrekt behandling är detta sällsynt.

Resultaten börjar ofta synas efter 3–8 dagar, men det kan gå 2–3 veckor innan man kan se full effekt av behandlingen. Effekterna av injektionerna varar i 3–5 månader och injektionerna behöver upprepas ett par gånger om året för att resultatet ska hålla i sig. Den rynkfria effekten har en tendens att kvarstå allt längre efterhand som man får fler behandlingar, eftersom musklerna blir tunnare av inaktivitet.

Botulinumtoxin hjälper inte mot de statiska rynkor som orsakats av solljus eller ålder. Laserbehandling kan ge bättre resultat mot den typen av rynkor.

Biverkningar

Det är mycket svårt att förutse exakt vilken effekt botulinumtoxininjektioner kommer att få på ansiktsmusklerna. Man bör vara förberedd på att det kanske inte blir det resultat som man har förväntat sig.

Biverkningar och sideffekter efter behandlingen är dock ovanliga. Ibland kan personen som har fått botulinumtoxin i pannan uppleva att ögonlocken och ögonbrynen hänger något. Det försvinner när effekten av toxinet avtar, tillståndet varar alltså lika länge som den önskade effekten.

Dubbelseende och otydlig syn förekommer i sällsynta fall. Då bör man söka läkarhjälp.

Utbredning

Icke-kirurgisk kosmetisk behandling har haft en explosiv tillväxt de senaste åren. Enligt American Society for Aesthetic Plastic Surgery, ASAPS, var injektion av botulinomtoxin det populäraste icke-kirurgiska kosmetiska ingreppet i USA, där närmare 6,7 miljoner behandlingar utfördes 2014.

Vill du veta mer?