Gå direkt till huvudinnehållet

Atopiskt eksem, orsaker

Atopiskt eksem är ett vanligt tillstånd, särskilt hos barn. Trots att det finns en stark koppling med allergi är det sällan allergier som orsakar atopiskt eksem. Ärftliga faktorer spelar sannolikt en viktig roll.

Faktagranskad av: Remy Waardenburg, specialist i allmänmedicin, medicinsk redaktör Medibas

Senast reviderad:


Fakta

  • Atopiskt eksem är ett tillstånd med torr, kliande och inflammerad hud.
  • Allvarlighetsgraden varierar från person till person – från små områden med lätt klåda till stora hudområden med intensiv klåda och ilsket utslag.
  • Orsaken till atopiskt eksem är till stor del okänd. Sannolikt är det en blandning mellan faktorer i miljön och ärftliga faktorer. 

Orsak

Det är inte helt klarlagt varför vissa får atopiskt eksem. Det är vanligt med koppling till allergiska sjukdomar såsom allergisk rinit (hösnuva) och astma. Dessa tillstånd kallas atopiska sjukdomar, eftersom det finns en benägenhet att utveckla antikroppar mot vissa proteiner (allergener) i vår miljö.

Man har inte lyckats hitta någon enskild orsak som förklarar uppkomsten av atopiskt eksem utan det är många faktorer som samverkar. Ärftlighet för atopiskt eksem, och andra atopiska sjukdomar, spelar en viktig roll. Man har även sett att det kan finnas fel i en gen som kodar för proteiner som bidrar till att huden bevarar sin barriärfunktion. Om barriärfunktionen är skadad så är det lättare för huden att torka ur. Dessutom uppstår det en inflammation i huden som gör att den blir röd och börjar klia. Det är en kombination av flera av dessa faktorer som tillsammans ger upphov till atopiskt eksem. Eksemet har lättare att bli infekterat med bakterier och virus och kan då behöva annan behandling. 

Även personer som har astma eller hösnuva har större risk att få eksem, eller om någon i den närmaste familjen har dessa sjukdomar. Förutom arv finns en rad andra förhållanden som experter tror ökar risken att få atopiskt eksem – bland annat föräldrar som röker, kortvarig amningsperiod och husdjur i hemmet.

Utlösande faktorer

Vissa saker kan försämra atopiskt eksem. Svettning, torr luft eller frekventa bad/dusch som torkar ut huden, värme (till exempel vid för varm klädsel och vid hög fysisk aktivitet), kemisk retning av huden (till exempel våtarbete eller arbete med kemikalier), mekanisk retning av huden (till exempel av ylle eller skavning), stress och infektioner (till exempel i luftvägar eller hud) kan försämra eksemet. 

Ibland kan födoämnen försämra eksemet genom att de innehåller irriterande eller klådframkallande ämnen. Exempel är citrusfrukter och tomater. Det är individuellt hur mycket eksemet påverkas av födoämnen och hur mycket av livsmedlet som behöver intas för att förvärra eksemet. Vanligtvis irriterar livsmedel mest när eksemet är i en aktiv fas. Andra exempel på livsmedel är jordgubbar, enskilda konserveringsmedel och färgämnen (E210-E219) som finns i bland annat saft, godis, sylt och läsk. Allergi mot ämnen som finns i luften som pollen och hushållsdamm (inhalationsallergener) verkar inte spela någon stor roll men kan i vissa fall leda till försämringar.

Födoämnesallergier, såsom allergi mot mjölk och ägg, kan spela en roll vid små barn. Vid misstanke om en sådan allergi bör en specialist i barnmedicin bedöma barnet. Det kan vara nödvändigt att sätta ut det aktuella födoämnet; ofta kan det sättas in senare igen. 

Miljöfaktorer som är associerade med förhöjd risk att utveckla atopiskt eksem är intag av kost med högt innehåll av socker och fleromättat fett, få familjemedlemmar, hög utbildningsnivå och att bo i stadsmiljö och i regioner med låg solinstrålning och låg luftfuktighet.

Symtom

Atopiskt eksem (atopisk dermatit) är ett tillstånd med torr och kliande hud. Det uppstår ofta ett rött utslag och det kan förekomma plitor och ibland vätskande blåsor. Allvarlighetsgraden varierar från person till person. Vissa har bara små eksemområden med lätt klåda, medan det hos andra kan röra sig om stora hudområden med intensiv klåda och ilsket utslag. Att klia och riva förvärrar utslaget ytterligare och huden kan bli inflammerad och sårig. En infektion yttrar sig som en försämring och tecken på att det är bakterier kan vara att det bildas gulaktiga skorpor på utslaget.

Det är typiskt för atopiskt eksem att utslaget finns på olika platser på kroppen i olika åldersgrupper:

  • Hos småbarn upp till 1 år finns utslaget oftast i ansikte, på halsen, sträcksidor av armar och ben, och bålen. Eksemet kan vara vätskande, särskilt på kinder och i hårbotten.

Hos barn från ungefär 3–11 år blir eksemet torrare och ofta sönderrivet. Eksemet är symmetriskt lokaliserat i hudveck, ansikte (framför allt runt munnen), på händer och fötter, på skinkor och på bak- och insida av låren. 

  • Drabbade områden kan ha mer eller mindre pigment.

Hos vuxna är huden allmänt torr och kliande, samt ofta förtjockad på vissa platser till följd av att man kliar på det. Hudutslagen befinner sig i hudveck, ansikte (framför allt runt ögonen, panna och runt munnen) samt på halsen mot skuldrar och handleder/händer.

Vill du veta mer?