Gå direkt till huvudinnehållet

Seborroiskt eksem, mjälleksem

Senast reviderad:


Fakta om seborroiskt eksem

  • Seborroiskt eksem kallas även mjälleksem.
  • Det är ett fjällande eksem som drabbar hudområden med mycket talgkörtlar.
  • Orsaken till eksemet är okänt, men man tror att det har en koppling till hudsvampen Malazzesia furfur.
  • Seborroiskt eksem smittar inte.
  • I de flesta fall är det lätt att ställa diagnosen med ledning av eksemets utseende och var på kroppen det finns.
  • Seborroiskt eksem i hårbotten behandlas med mjällschampo innehållande ketokonazol. Eventuellt i kombination med medelstarkt-starkt kortisonliniment.
  • På andra ställen än i hårbotten rekommenderas i första hand en kräm med mikonazol och hydrokortison.
  • Hos spädbarn kan hårbotten fjällas av med salicylsyrevaselin 1 %.

Vad är mjälleksem?

Seborroiskt eksem, eller mjälleksem som det även kallas är vanligast i spädbarnsåldern. Det brukar försvinna spontant i ettårsåldern för att sedan dyka upp igen efter puberteten. Det är ett fjällande eksem som drabbar hudområden med mycket talgkörtlar. Typiska områden är hårbotten, öron, ögonbryn, runt näsvingarna, på ögonlockskanten, över bröstbenet, mellan skuldrorna och i veck i huden under armarna, i ljumskarna eller i naveln. Eksemet är symmetriskt och fjällen är gula och feta eller torra och vita. Under flagorna är huden röd och klåda är vanligt. Hos spädbarn förekommer eksemet oftast i hårbotten, i hudveck och i blöjregionen. Det brukar inte orsaka klåda på samma sätt som hos äldre barn och vuxna.  

Orsak

Orsaken till eksemet är okänt, men man tror att det har en koppling till en hudsvamp, Malazzesia furfur, som finns naturligt på huden och i hårbotten hos alla människor. Sannolikt finns en ökad känslighet för denna svamp hos de personer som har mjälleksem. Eksemet förbättras med svampdödande behandling och det försämras om behandlingen avbryts. Man vet inte varför den här onormala hudreaktionen uppstår. Tendensen till seborroiskt eksem och mjäll kan förekomma hos flera familjemedlemmar. Ofta ser man en förbättring på sommaren och en försämring på vintern. Seborroiskt eksem smittar inte.

Diagnos

I de flesta fall är det lätt att ställa diagnosen med ledning av eksemets utseende och var på kroppen det finns. Om man misstänker en bakterieinfektion kan ett bakterieprov tas från huden.

Behandling

Vid seborroiskt eksem i hårbotten rekommenderas mjällschampo innehållande ketokonazol. Schampot appliceras direkt ur flaskan i torr hårbotten och får verka i 5 minuter för att sedan duschas ur. Håret tvättas med schampot två gånger i veckan under fyra veckor. Därefter fortsätter man med underhållsbehandling en gång i veckan. Man kan komplettera med ett medelstarkt-starkt kortisonliniment för att lindra eventuell klåda.

Vid seborroiskt eksem på andra ställen än i hårbotten rekommenderas i första hand en kräm med mikonazol och hydrokortison två gånger per dag till symtomfrihet, vanligtvis i cirka tre till fyra veckor.

Hos spädbarn kan hårbotten fjällas av med salicylsyrevaselin 1 %. Eventuellt ges hydrokortison lokalt, 2 gånger/dag.

Prognos

Spädbarnsformen av seborroiskt eksem brukar läka ut innan 1 års ålder. Hos vuxna är sjukdomen i regel kronisk och växlar mellan skov och besvärsfria perioder, som kan förlängas med underhållsbehandling. Ett problem vid mjälleksem är att huden kan infekteras med bakterier. Infektion med en annan typ av jästsvamp, Candida, kan också förekomma.

Vill du veta mer?