Gå direkt till huvudinnehållet

Akne, en översikt

Nästan alla tonåringar har någon gång besvär av akne. Problemet brukar vara som värst vid 16–19 års ålder för att sedan försvinna i 25-årsåldern.

Faktagranskad av: Tore Särnhult, överläkare, Hallandskustens hudmottagning

Senast reviderad:


Fakta om akne

 • Akne är ansamlad talg och inflammation i talgkörtlar eller hårsäckar i ansiktet och på överkroppen.
 • Inflammerade pormaskar kan förvandlas till ömma, röda knölar som vidareutvecklas till små varfyllda blåsor.
 • Utveckling av akne är delvis ärftligt. Om man river och klämmer på finnarna kan detta göra att en lindrig akne blir värre.
 • Akne delas in efter stigande svårighetsgrad: ytlig akne som präglas av pormaskar, akne som präglas av röda eller ömma knölar och akne som präglas av större bölder som efterlämnar besvärande ärr.
 • Vid aknebehandling är det viktigt att minska talgproduktionen och påverka andra ogynnsamma förhållanden i huden.
 • Nästan alla tonåringar har någon gång besvär av akne. Problemet brukar vara som värst vid 16–19 års ålder för att sedan försvinna i 25-årsåldern. 

Vad är akne?

Akne (finnar) är ansamlad talg och inflammation i talgkörtlar eller hårsäckar i ansiktet och på överkroppen. Så kallade pormaskar kan visa sig som små vita svullnader som inte är inflammerade. Detta är talgkörtlar. Pormaskarna kan också framträda som mörka små prickar. När man klämmer på dessa kommer det ut ett gråaktigt, fett material. 

Nästan alla tonåringar har under någon period besvär med akne. Det brukar vara som värst i åldern 16–19 år. 

Symtom

När pormaskarna blir inflammerade förvandlas de till ömma, röda knölar. Dessa kan vidareutveckla sig till små blåsor fyllda med var som kan växa. De största hudförändringarna efterlämnar ärr.

Orsak

Hårsäckarna är anslutna till talgkörtlar. När hårsäckarna påverkas av manliga könshormoner utsöndrar dessa mer talg och vid hårsäckens öppning bildas en förtjockning av huden. Hårsäcken utvidgas på grund av en förträngning i öppningen och talg och avstötta celler ansamlas i hårsäcken. På så sätt bildas pormaskar.

Bakterien Propionibacterium acnes finns normalt på huden och i hårsäckar och har förmågan att bryta ner talget. Detta frigör en del ämnen som leder till lokal irritation och inflammation och skapar de typiska förändringarna.

Utveckling av akne är delvis ärftligt. Vissa läkemedel kan utlösa akne, bland annat hormoner och muskelbyggande dopingpreparat. Även kosmetika kan framkalla akne. Om man river och klämmer på finnarna kan detta göra att en lindrig akne blir värre. Kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan ha mer besvär med akne och akne kan också variera med menscykeln.

Diagnos

Akne kan delas in efter stigande svårighetsgrad:

 • Ytlig akne som präglas av pormaskar.
 • Akne som präglas av röda eller ömma knölar.
 • Akne som utmärks av större bölder som efterlämnar ärr. 

Behandling

 • Daglig tvätt med vatten  och en hudvänlig tvål (pH cirka 5,5–7) kan räcka för den feta aknehuden.
 • Användning av feta hudvårdsmedel kan leda till att utförsgångarna för talg täpps till och bör alltså undvikas.
 • Vid användning av smink rekommenderas vattenbaserade produkter och huden bör rengöras efter användning av sådana preparat.

Vid läkemedelsbehandling används läkemedel som minskar talgproduktionen och som hindrar tilltäppning av talgkörtlarna. Man använder också antibakteriell behandling och läkemedel som motverkar inflammation. Se egen text om behandling av akne.

Har man ärr efter akne kan man ha en viss, men begränsad, effekt av kosmetisk kirurgi som hudslipning och laserbehandling. Dessa behandlingar sker i helt privat regi.

Prognos

Nästan alla tonåringar har under någon period besvär av akne. Problemet försvinner som regel i 25-årsåldern. 

Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Vill du veta mer?