Gå direkt till huvudinnehållet

Raynauds fenomen

Faktagranskad av: Anders Gottsäter, professor och överläkare, Lunds Universitet, Medicinkliniken, Skånes universitetssjukhus, Malmö

Senast reviderad:


Fakta om Raynauds fenomen

 • Raynauds fenomen är ett tillstånd med tidvis dålig blodförsörjning till fingrar och tår, vilket utlöses av kyla eller stress.
 • Fingrar/tår blir vita och stela, de kan bli blågrå och efter ett tag röda och svullna. Tillståndet orsakar oftast smärta och i vissa fall även domningar.
 • Orsaken är okänd. Ibland kan Raynauds fenomen uppstå sekundärt och bero på en annan underliggande sjukdom.
 • Den viktigaste behandlingen består i att hålla sig varm om händer och fötter. Läkemedel bör endast prövas av patienter med allvarliga symtom.
 • Tillståndet är i sig ofarligt och leder inte till andra konsekvenser än smärta under anfallen. De flesta upplever dock en långsam förvärring av tillståndet med tiden.

Vad är Raynauds fenomen?

Raynauds fenomen kallas även "vita fingrar". Detta är ett tillstånd med tidvis dålig blodförsörjning till fingrar, tår och i sällsyntare fall nästipp eller tungspets. Anfallen utlöses ofta av kyla eller emotionell stress.

Raynauds fenomen är vanligt (3–5 %) och förekommer något oftare hos kvinnor. Tillståndet debuterar ofta i 15–30 års ålder. Över 70 % noterar de första symtomen före 40 års ålder. 

Symtom

Fingrarna är mest utsatta och blir vita och stela. De kan bli blågrå (cyanotiska), men efter ett tag blir de röda och svullna. Tillståndet kan orsaka smärta och i vissa fall även och stickningar och domningar. Värme verkar ofta lindrande. Mellan anfallen är fingrarna som regel helt normala.

Orsak

Den egentliga orsaken är okänd. I vissa fall spelar arvet in, särskilt hos dem med tidig sjukdomsdebut. Arbete med slag-/vibrationsverktyg ökar risken för att få Raynauds sjukdom.

Under anfallen drar muskulaturen runt pulsådrorna i fingrarna eller tårna ihop sig. Detta leder till att mindre blod når fram till dessa områden och de blir vita och stela. Efter en stund öppnar sig blodkärlen mer än vanligt och detta leder till svullnad och rödhet.

Raynauds fenomen förekommer i de allra flesta fall (80–90 %) isolerat men det finns även en sekundär form som beror på en annan, underliggande sjukdom. Sekundärt Raynaudfenomen kan uppträda till exempel som följd av andra sällsynta inflammatoriska (reumatiska) sjukdomar i blodkärl eller bindvävnad, efter mekaniska skador (till exempel efter långvarigt arbete som medför vibration i händerna, frostskador eller karpaltunnelsyndrom), läkemedelsförgiftning eller vid hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln). 

Behandling

Det finns flera saker som man kan göra själv:

 • Den viktigaste behandlingen består av att hålla sig varm om händer/fingrar och fötter/tår, man bör alltså använda vantar/handskar ofta och varma skor. Eventuellt kan dessa kombineras med värmehjälpmedel som skovärmare och liknande.
 • Undvika tobak.
 • Undvika att bära ringar. 
 • Om möjligt undvika kaffe och läkemedel som kan orsaka kramp i blodkärlen eller minska blodflödet i huden. 
 • Undvik att få sårskador på fingrarna.
 • Det är också viktigt att använda fuktighetskräm vid tendens till torr eller sprucken hud.

Effekten av läkemedel är begränsad och det finns inga mediciner som kan bota tillståndet. Då förloppet i stort är godartat och de flesta patienter är unga och i övrigt friska, bör läkemedel endast prövas av patienter med allvarliga symtom. Det föredragna preparatet är en så kallad kalciumblockerare, till exempel nifedipin  som verkar kärlvidgande.

I allvarliga fall, där blodtillförseln under ett anfall är så uttalad att det bildas sår och hudskador, kan starkare mediciner eller kirurgisk behandling provas. Denna behandling består av att man skär av ett par nervtrådar som har kontakt med blodkärlen. 

Prognos

Tillståndet är i sig ofarligt och leder inte till andra konsekvenser än smärta under anfallen. De flesta upplever dock en långsam förvärring av tillståndet med tiden.

Vissa unga patienter med Raynauds fenomen får rådet att ta hänsyn till sjukdomen vid val av yrke. Man bör till exempel undvik till exempel att arbeta utomhus i stark kyla. Även yrken som kräver användande av vibrerande verktyg avråds ifrån.

Vill du veta mer?