Gå direkt till huvudinnehållet

Vitamin K i livsmedel och blodförtunnande medel

Vitamin K spelar en viktig roll för blodets förmåga att levra sig (koagulera) genom att levern behöver vitamin K för att bilda koagulationsfaktorer.

Senast uppdaterad: Publicerad:


Vitamin K

Det blodförtunnande läkemedlet warfarin  hindrar bildningen av koagulationsfaktorer i levern genom att påverka omsättningen av vitamin K i kroppen.

Om du använder warfarin  kan stora förändringar av mängden vitamin K i kosten påverka effekten av läkemedlet. Ett plötsligt ökat intag av vitamin K kan sänka INR-värdet, det vill säga att blodet levrar sig lättare. Därför är det viktigt att du har ett så stabilt intag av vitamin K som möjligt från kosten.

I vilka matvaror finns vitamin K?

Särskilt mycket vitamin K finns i mörkgröna bladgrönsaker som spenat, grönkål, broccoli och bladsallad – speciellt i mörkgröna sorter som romano och ruccola. Det finns även mycket vitamin K i kål, rosenkål och nässlor. Tidigare avråddes patienter på warfarinbehandling från att äta dessa grönsaker, men nu vet vi att dessa livsmedel har en viktig plats i en sund kost.

Färska örter som persilja, gräslök och vattenkrasse innehåller mycket vitamin K, men vanligtvis äts dessa i så små mängder att det knappast har någon betydelse.

Majonnäs, vissa matoljor som rapsolja och sojaolja, samt margarin som är tillagat av dessa oljor, innehåller också relativt mycket vitamin K. Men om du äter dessa i måttliga mängder har inte heller det någon praktisk betydelse.

Torkade linser och kikärter kan innehålla ganska stora mängder vitamin K, medan andra torkade (mogna) baljväxter kan innehålla en del vitamin K. Färska eller frusna gröna bönor, ärter och andra, omogna baljväxter innehåller låga mängder vitamin K. Alla typer av baljväxter har en viktig plats i en sund kost. Om du vill äta torkade linser, kikärter eller andra mogna baljväxter, rekommenderas ett jämnt dagligt intag.

Jämnt intag av vitamin K

Mörkgröna bladgrönsaker kan ha ett något varierande mängd vitamin K, beroende på var de har odlats. Särskilt stor variation och möjligen mycket stora mängder vitamin K kan finnas i japanska alger (seaweed) som framförallt används i sushi. Därför kan det vara bra att helt undvika rätter med alger.

Säsongsbetonade rätter som grönkål på julbordet och nässelsoppa på våren kan innehålla större mängder vitamin K. På utlandsresor söderut kan du få rätter med mycket mörkgröna sallader, färska örter, kikärter eller linser. Se till att du äter måttliga mängder av dessa.

Vitamin K förefaller vara ganska stabilt vid matlagning. Därför innehåller kokta och frusna livsmedel ungefär lika stora mängder vitamin K som färska matvaror.

Allmänt gäller att variationen i intaget från dag till dag inte bör överstiga 250–500 µg vitamin K, vilket motsvarar cirka 50–100 gram gröna grönsaker (se tabell nedan).

Mat och matportioner som innehåller stora mängder vitamin K

Grönsakstyp

Mängd vitamin K: µg/100 g)

Broccoli

110-290

Rosenkål

160-290

Kruskål

250-817

Spenat

270-560

Bladsallad

100-210

Blomkål

5-210

Mat och matportioner som innehåller måttliga mängder vitamin K

  • Sparris
  • Avokado
  • Gröna bönor, gröna ärter
  • Kinakål
  • Pistagenötter
  • En portion av dessa livsmedel innehåller cirka hälften av den mängd vitamin K som finns i en portion av ovanstående livsmedel.

Sund kosthållning

Andra grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, spannmål, mjölk, ost, ägg, fisk, kött och drycker (även grönt te) innehåller så små mängder vitamin K att de kan ätas helt fritt.

Patienter som tar blodförtunnande medel kan fortsätta att äta "fem om dagen", det vill säga minst fem portioner frukt och grönsaker varje dag genom att ta hänsyn till de livsmedel som innehåller stora mängder vitamin K och eftersträva en jämn konsumtion.

Viktigast är det att undvika plötsliga förändringar i kosten som till exempel att börja äta ovanligt stora mängder mörkgröna sallader.

Vill du veta mer?