Gå direkt till huvudinnehållet

Äldre och sexualitet

Du blir aldrig för gammal för att ha glädje av sex och kärlek.

Publicerad:


Ett sunt sexliv kan ha en positiv inverkan på alla sidor av livet, inklusive den fysiska hälsan och självförtroendet. Du blir aldrig för gammal för att tillfredsställa behovet av intim kärlek, hängivenhet och känslomässig närhet. Kanske är sex inte så viktigt för dig längre och du väljer att låta det vara. Det som är viktigt är att du har ett val och du kan välja det som passar dig bäst.

Mer än fysisk tillfredsställelse

Enligt en artikel i danska Ugeskrift for læger där man samlat in uppgifter om sexualiteten från 122 slumpmässigt utvalda danska 60-åriga kvinnor, framkom det att hälften av dessa kvinnor hade sexuell lust varje månad eller oftare. Lika många hade samlag en gång i månaden eller oftare. Artikelförfattarna påpekade att kvinnorna hade kunnat utveckla sig och bevara sexlivet i takt med den sexuella normglidning som har ägt rum under deras vuxenliv, trots fördomar mot äldres lust och sexuella aktiviteter.

Kvinnornas beskrivning av en bra sexuell upplevelse visar att det handlar om mer än bara fysisk tillfredsställelse. Gott om tid, rätt stämning, närhet, ett långt förspel och humor var viktiga faktorer för en bra sexuell upplevelse.

En motsvarande artikel, även den från Ugeskrift for læger, om danska 60-åriga mäns sexliv, visade att omkring hälften av männen i studien upplevde sexlust en gång i veckan eller oftare. Lite över hälften hade samlag en gång i månaden eller oftare. Två tredjedelar onanerade och två tredjedelar var tillfreds med sitt nuvarande sexualliv. I likhet med kvinnorna beskrev de en bra sexuell upplevelse som något mer än bara en tillfredsställelse av ett fysiskt behov.

Prova nya ställningar och tekniker

Andra undersökningar visar att bättre hälsa är det svar som oftast anges på frågan om vad som skulle kunna ge ett bättre sexliv. För sjukdom, biverkningar av mediciner, hormonförändringar och smärtor kan skada den sexuella funktionen och begäret under ålderdomen trots att önskan om ett fortsatt sexliv finns.

Fysiska förändringar i kroppen kan leda till att sex blir svårare – det är ett gott skäl till att prova nya ställningar och tekniker.

En vanlig fysisk förändring hos kvinnor i takt med att de blir äldre är att det tar längre tid för slidan att bli fuktig och klar för samlag när man är sexuellt upphetsad. Dessutom minskar slidans elasticitet, vilket kan medföra att samlag blir mindre behagligt. Huden kan kännas mer irriterad och känslig, vilket kan leda till att hudkontakt blir mindre behagligt än då du var yngre. Orgasmerna kan också vara kortare än tidigare och sammandragningarna vid orgasm kan upplevas som obehagliga. Men kom ihåg att inte alla får sådana här problem.

Större påverkan av hälsa och inställning till sex än ålder

Forskning visar att mäns sexuella respons börjar avta efter 50 års ålder, men sexdriften påverkas sannolikt mer av hälsan och inställningen till sex och intimitet än ålder.

Även om erektionen blir mindre hård med tiden så kan du om du har bra blodgenomströmning till penis under hela livet få en erektion som är tillräckligt hård för att kunna genomföra samlag. Äldre män kan i vissa fall vara en bättre sexpartner i äldre år eftersom de kan fördröja utlösningen längre än i unga år, vilket passar bra eftersom kvinnor ofta behöver längre tid på sig för att få orgasm.

Prata med din läkare om sex

Enligt Mayokliniken i USA är det vanligt att du behöver mer tid på dig för att få erektion när du blir äldre och att erektionen inte är så hård som förr och inte heller varar lika länge. Prova olika ställningar, det kan göra det enklare att föra in penis. Prata med din läkare om du har erektions- eller orgasmproblem. Läkaren kan föreslå hjälpmedel som till exempel penispump eller mediciner. Sildenafil verkar lokalt. Rekommenderad dos är 50 mg som tas vid behov cirka en timme före sexuell aktivitet. Dosen kan ökas till 100 mg eller minskas till 25 mg. För effekt krävs sexuell stimulering och medicinen verkar i cirka tre timmar. Observera att medicin av den här typen inte bör användas av patienter som använder nitroglycerin eller har en instabil koronarsjukdom.

För kvinnor som besväras av torr slida kan det hjälpa med till exempel glidmedel, östrogenkräm, ett hormonfritt medel eller längre förspel. Att ta sig god tid när man har sex och prata med sin partner är andra bra tips.

Om du skäms över dina sexuella behov kan det leda till att du inte klarar av att bli upphetsad. Problem och prestationsångest är andra faktorer som kan döda både lust och potens.

Parterna måste ofta förhandla

Vissa väljer att fortsätta med sex under ålderdomen medan andra väljer att låta det vara en del av det förgångna. Ofta måste parterna förhandla sinsemellan då det inte nödvändigtvis är så att båda har samma behov. Oavsett vad du väljer ska du inte vara rädd för att ta upp ämnet med din läkare. Ett sådant samtal kan kanske hjälpa dig att få tillgång till hjälpmedel, mediciner eller ge dig trygghet nog att fortsätta att ha glädje av din sexualitet i många år framöver.

För de som skaffar sig en ny partner är det viktigt att komma ihåg att könssjukdomar är något som inte bara drabbar de unga – använd kondom!

Vill du veta mer?