Gå direkt till huvudinnehållet

P-stav

P-stav är en plaststav med hormon som läggs in under huden på överarmen och ger ett långvarigt skydd mot graviditet.

Faktagranskad av: Kristina Gemzell-Danielsson, professor och överläkare, Kvinnokliniken, Karolinska universitetssjukhuset

Senast uppdaterad: Senast reviderad:


Verkningsmekanism

P-stav är en preventivmetod som innebär att en eller två tunna (tändsticksstora) plaststavar läggs in under huden på insidan av den ena överarmen. P-staven innehåller ett gestagen, ett hormon av samma typ som finns i minipiller (det betyder att p-staven inte innehåller östrogen). Gestagenet som p-staven utsöndrar medför att det inte blir någon ägglossning. Dessutom påverkas livmoderhalssekretet på så sätt att det blir mindre genomträngligt för spermier.

P-staven utsöndrar dagligen en liten mängd hormon som är tillräcklig för att ge en säker prevention (skydd mot graviditet). Dosen som utsöndras är som högst i början och avtar sedan med tiden. Efter tre till fem år är den utsöndrade hormonmängden så låg att staven bör bytas ut.

Fördelar

De stora fördelarna då p-staven är på plats är:

 • Att man har ett säkert och tillförlitligt preventionsmedel som räcker i tre år.
 • Man slipper komma ihåg preventivmedel, till exempel att ta p-piller.
 • Hormonmängden som utsöndras är lägre än den är i vanliga p-piller. Lägre hormonmängd bidrar till att minska risken för biverkningar.
 • Forskning har visat att risken att bli gravid inom behandlingsperioden, då man använder p-stav, nästan är lika med noll. 
 • Efter att p-staven har avlägsnats kommer vanligtvis ägglossningen igång inom en period på sex till tolv veckor.

Preventivmetoden rekommenderas för kvinnor som har behov av långvarigt skydd mot graviditet.

Nackdelar

Nackdelen är att p-staven måste sättas in genom ett mindre kirurgiskt ingrepp, och att den på samma sätt måste avlägsnas med ett mindre ingrepp. Detta görs dock enkelt i lokalbedövning. P-staven har inga allvarliga biverkningar.

Biverkningarna som kan förekomma är:

 • Finnar.
 • Nedstämdhet.
 • Irritabilitet.
 • Oregelbundna blödningar.
 • Hos en del upphör blödningarna.
 • Ökade menstruationssmärtor har också rapporterats.

Insättning och avlägsnande av p-stav

P-staven bör helst sättas in mellan dag ett och dag fem i menstruationscykeln. P-staven placeras under huden i den icke dominanta överarmen (på vänstra sidan hos högerhänta). Man får först lokalbedövning. Därefter förs p-staven in genom huden med hjälp av en införare. P-staven lämnas kvar och införaren tas bort.

När P-staven avlägsnas får man också lokalbedövning. Det görs ett litet snitt i huden och p-staven tas ut med en liten pincett. 

Barnmorska eller läkare kan sätta in p-staven. Den ska kännas precis under huden om den är korrekt insatt. P-staven kallas också för p-implantat.

Kostnaden för p-staven varierar beroende på hur gammal man är och var man bor.

Vill du veta mer?