Gå direkt till huvudinnehållet

Torrhet i slidan

Torrhet i slidan är vanligt efter klimakteriet när östrogenhalten sjunker. Lokalbehandling med östrogen har bra effekt mot besvären.

Faktagranskad av: Barbro Larson, docent och specialist i gynekologi och obstetrik, Stockholm

Senast reviderad:


Fakta om torrhet i slidan

 • Upp till 40 procent av kvinnor som slutat menstruera har besvär av torr slida.
 • Typiska symtom är sveda, torrhet och klåda i slidan samt flytningar. Det kan göra ont vid samlag. Urinträngningar och urinvägsinfektioner förekommer också.
 • Östrogenbrist efter klimakteriet är den vanligaste orsaken till torr slida, men det finns även andra orsaker. 
 • Diagnosen ställs genom en gynekologisk undersökning.
 • Lokalbehandling med östrogen har bra effekt mot besvären.

Vad är torrhet i slidan?

När slidan inte är tillräckligt fuktig kan den lätt bli irriterad, vilket kan göra så att samlag blir mindre behagligt eller att man lättare får urinvägsinfektioner.

Torrhet i slidan kallas på fackspråk också för vaginal atrofi eller atrofisk vaginit. Det är ett vanligt tillstånd som kan finnas i alla åldrar. Upp till 40 procent av kvinnor som slutat menstruera har besvär av torr slida.

Symtom

Symtomen vid vaginal atrofi kan vara:

 • Sveda.
 • Torrhet.
 • Klåda.
 • Flytning.
 • Smärta eller lätt blödning i samband med samlag.
 • Urinvägsbesvär som urinläckage och urinvägsinfektioner.

Orsak

Östrogenbrist

Östrogenbrist efter klimakteriet är den vanligaste orsaken till torr slida. Det kvinnliga könshormonet östrogen behövs för att hålla slemhinnan i slidan fuktig och elastisk. Den bakteriella miljön i slidan förändras när östrogenet sjunker – laktobacillerna blir färre, pH stiger och försvaret mot infektioner försvagas.

Låga östrogennivåer kan bero på flera olika saker:

 • Den vanligaste orsaken är att östrogennivån i kroppen långsamt sjunker under klimakteriet fram till den tid då menstruationen upphör (menopaus). Medelåldern för menopaus hos svenska kvinnor är 52 år. 
 • Kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna före menopaus.
 • Tillfällig östrogenbrist efter förlossning och under amning.
 • Nedsatt funktion i äggstockarna som följd av strålbehandling eller cellgiftsbehandling.
 • Behandling med antiöstrogen, till exempel tamoxifen som kan ges vid bröstcancer.

Hygien

För mycket tvättning av underlivet torkar ut hud och slemhinnor. Att spola och skölja slidan kan störa den normala bakteriefloran. Detta kan också få slidan att kännas torr.

Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom där immunsystemet angriper frisk vävnad i kroppen. Förutom att ge symtom som torra ögon och mun kan sjukdomen också orsaka torrhet i slidan.

Andra tillstånd

Torra slemhinnor i slidan kan också förekomma vid svampinfektion i underlivet.

Diagnos

Vid torrhet, klåda och och sveda i underlivet trots receptfria läkemedel två till tre veckor bör man söka vård.

Diagnosen ställs i regel genom en gynekologisk undersökning. Ibland undersöks också slidsekretet i mikroskop och eventuellt tas prov för odling för att utesluta att tillståndet orsakas av en infektion.

Behandling

När östrogenbrist är orsaken till torr slida är behandling med östrogen det mest effektiva. I första hand rekommenderas lokalbehandling, vilket innebär att östrogenet förs in i slidan.

Det finns olika typer av lokalbehandling med östrogen; kräm, gel, vagitorier (slidpiller) eller en ring som förs upp i slidan. 

 • Östrogenkräm, gel eller vagitorier:
  • Krämen, gelen eller vagitorierna förs in i slidan varje kväll under två till fyra veckor och därefter minskas dosen så att man får en underhållsbehandling som håller borta symtomen, vanligen två gånger i veckan
  • Kan köpas receptfritt på apotek
 • Vaginalinlägg (vaginalring):
  • Ett vaginalinlägg, i form av en mjuk ring sätts in högt uppe i slidan. Det kan man vanligtvis göra själv. Ringen frigör östrogen och ska bytas var tredje månad

Om man har andra klimakteriesymtom som vallningar och svettningar och tar östrogen via plåster, gel, sprej eller tabletter, det vill säga systemisk behandling, hjälper detta även mot torr slida.

Vad kan man göra själv?

Rengör med intimolja. Undvik att tvätta underlivet med tvål och vatten , använd olja istället. Smörj in före dusch, så skyddas de känsliga slemhinnorna. Det finns en rad olika intimoljor att välja mellan på apotek.

Glidmedel/fuktighetsmedel. Om torrheten gör samlag smärtsamt finns glidmedel. Sådana medel gör slidan fuktig under flera timmar. Glidmedlet förs in i slidan före samlag. Det kan också hjälpa att smörja glidmedel på partnerns penis eller sexleksak.

Fuktighetsmedel hjälper till att hålla slidan fuktig längre än ett glidmedel. Fuktighetsmedel bidrar till att upprätthålla den sura miljön i slidan, vilket kan minska infektionsrisken. Glid- och fuktighetsmedel innehåller inte östrogen. De finns att köpa på apotek.

Enstaka episoder av torrhet i slidan under samlag kan betyda att man inte är tillräckligt förberedd eller upphetsad. Det är viktigt att ta tid på sig att bli intim tillsammans med sin partner så att slidan blir fuktig innan själva samlaget. Regelbundna samlag bidrar till att stimulera körtlarna som smörjer slemhinnan i slidan.

Prognos

Hos personer som har torr slida på grund av låga östrogennivåer efter klimakteriet försvinner inte symtomen av sig själv. Behandling med östrogen har dock bra effekt.

Vill du veta mer?