Gå direkt till huvudinnehållet

Framfall

Faktagranskad av: Anna Nager, med dr och specialist i allmänmedicin, Karolinska institutet

Senast uppdaterad: Senast reviderad:


Fakta om framfall

 • Framfall kan vara att livmodern har fallit ner, en utbuktning mot slidväggen av tunntarmen, ändtarmen eller urinblåsan.
 • Man kan känna tyngd och skav som att något buktar som en bulle i slidmynningen. Man kan ha blodiga flytningar, urinträngningar eller problem med avföringen.
 • Risken för att utveckla framfall ökar med stigande ålder och antal förlossningar. Arbete som medför tunga lyft kan också utlösa ett framfall.
 • Diagnosen ställs på de typiska besvären och bekräftas vid gynekologisk undersökning.
 • Träning av bäckenbottenmuskulaturen kan ha viss effekt i behandlingen. Viktminskning kan hjälpa och man bör också vara försiktig med att lyfta och bära tungt. Operation är aktuellt om man har mycket besvär.
 • Framfall går vanligen inte över av sig självt utan har en tendens att förvärras efter hand om tillståndet inte behandlas.

Vad är framfall?

Framfall kallas på läkarspråk genital prolaps (genitalia = könsorgan, prolaps = framfall).

Det kan vara:

 • Livmodern som sjunkit ner (livmoderframfall):
 • En utbuktning av tunntarmen mot bakre slidväggen (enterocele):
 • Ändtarmen som buktar mot bakre slidväggen (rektocele):
 • Urinblåsan som buktar ut bakåt mot främre slidväggen (cystocele):

 

Framfall är vanligast efter klimakteriet (övergångsåldern). Det förekommer dock också hos yngre kvinnor efter förlossning, men går då ofta tillbaka efter några månader.

Symtom

Graden av besvär kan variera från patient till patient. Många känner inga besvär alls. Vanligast är att man känner tyngd och skav och att man märker att något buktar som en bulle i slidmynningen.

Vid livmoderframfall kan livmodertappen tränga ut ur slidöppningen så att det blir svårt att sitta. Det kan också uppstå skavsår på livmodertappen med blodiga flytningar som följd. Patienter med cystocele kan besväras av urinträngningar och läckage medan de med enterocele och rectocele kan ha problem med avföringen.

Framfall kan också påverka samlivet inte minst psykologiskt.

Besvären förvärras i stående ställning:

 • Vid hosta.
 • Vid förstoppning.
 • Vid tungt fysiskt arbete.

Besvären blir mindre när man ligger ner och är därför ofta mer påtagliga på kvällen än på morgonen.

Orsak

Bäckenbotten utgörs av muskler och bindväv (stödjevävnad) och är ett stöd för underlivsorganen. Den utsätts för påfrestning under graviditet och förlossning och med stigande ålder försvagas vävnaderna. Efter övergångsåldern minskar östrogen i kroppen vilket leder till att slemhinnorna i slidan blir tunnare och mer sårbara. Om östrogenbrist också bidrar till försvagad stödjevävnad är dock oklart.

Risken för att utveckla framfall ökar med stigande ålder och antal förlossningar. Arbete som medför tunga lyft kan också utlösa ett framfall. Övervikt och hosta kan förvärra besvären.

Diagnos

Diagnosen ställs på de typiska besvären och bekräftas vid gynekologisk undersökning. Andra undersökningar krävs vanligtvis inte.

Behandling

Avsikten med behandlingen är att patienten ska bli av med sina besvär. Träning av bäckenbottenmuskulaturen kan ha viss effekt. Detta är något du kan göra själv, eventuellt i samarbete med en fysioterapeut.

Viktminskning kan hjälpa och man bör också vara försiktig med att lyfta och bära tungt. För kvinnor som slutat menstruera kan lokal behandling med östrogen i form av kräm eller slidpiller minska obehag av skav. Behandling med ring kan fungera om det är livmodern eller urinblåsan som sjunkit ner. Permanent bruk av ring kan lindra symtomen och hindra försämring.

Operation är aktuellt om man har mycket besvär och annan behandling inte hjälper.

Prognos

Framfall går vanligen inte över av sig självt utan har en tendens att förvärras efter hand om tillståndet inte behandlas.

Vid cystocele kan man ha svårt att tömma blåsan helt, vilket kan leda till upprepade urinvägsinfektioner. Urinvägsinfektioner är en viktig anledning till behandling av framfallet. Kirurgisk behandling är framgångsrik, men det är inte helt ovanligt med återfall.

Illustrationer

Vill du veta mer?