Gå direkt till huvudinnehållet

Livmoderhalsinflammation, akut

Faktagranskad av: Anna Nager, medicine doktor och specialist i allmänmedicin, Karolinska institutet

Senast reviderad:


Vad är livmoderhalsinflammation?

Livmoderhalsen, som är nedre delen av livmodern sträcker sig ner i slidan och avslutas med livmodertappen. En kanal i livmoderhalsen leder upp i livmodern (se teckningen). Livmoderhalsinflammation orsakas av en infektion med bakterier eller virus. Den är ofta sexuellt överförd. De vanligaste orsakerna är klamydia, gonorre och herpes. Risken att drabbas ökar om man har många sexualpartners, och inte använder kondom.

Tillståndet är ganska vanligt och förekommer oftast bland sexuellt aktiva kvinnor under 25 år. Den dominerande orsaken är klamydiainfektion. Gonorré har blivit mer sällsynt än tidigare.

Symtomen

Man kan ha livmoderhalsinflammation utan att märka av några symtom. Ofta får man dock flytningar, sveda och ibland litet dov värk i nedre delen av buken. Flytningarna är ofta slemmiga och kan innehålla var. Flytningarna kan även vara blodblandade. I många fall föreligger det samtidigt en infektion i urinröret, uretrit. Det kan orsaka sveda när man kissar.

Diagnos

Flytningar och irritation i underlivet som sveda ger misstanke om diagnosen. Vid en gynekologisk undersökning ser läkaren att livmodertappen är röd och svullen. Läkaren kontrollerar om det finns tecken på inflammation utanför livmoderhalsen till exempel äggledarinflammation. Denna typ av underlivsinflammation ger ömhet i själva livmodern och/eller i vävnaden vid sidan av livmodern. Bakterieprover och/eller virusprover (odling) tas från livmoderhalsen och skickas till ett laboratorium. Svaret kommer normalt inom en vecka.

Behandling

Målet med behandlingen är att förhindra smittspridning och komplikationer som infektion i livmoder och äggledare, särskilt med tanke på senare fruktbarhet (fertilitet). Vid akuta besvär får man behandling innan odlingssvaren är klara. Vid mer diffusa eller kroniska besvär inväntas provsvaren.

Klamydia och gonorré behandlas med antibiotika. Partner ska alltid behandlas. Herpesvirus behandlas i vissa fall med virushämmande medel.

Prognos

Prognosen för livmoderhalsinflammation är god. Om infektionen sprider sig och kompliceras av en bäckeninfektion beror prognosen på hur svår infektionen är och graden av skada på äggledarna. 

Vill du veta mer?