Gå direkt till huvudinnehållet

Onani

Senast uppdaterad: Publicerad:


Vad är onani?

Onani är sexuell njutning som du ger dig själv. Andra beteckningar på aktiviteten är att masturbera och att runka. Detta kan göras på flera sätt. Vanligtvis innebär det att beröra sexuella områden medan vi har sexuella tankar eller fantiserar.

Flickor och kvinnor onanerar vanligen genom att smeka, stryka eller trycka på klitoris eller klitorisstjälken. Klitoris är det känsligaste sexuella området hos kvinnan. Hon kan också röra sina bröst och andra känsliga områden på kroppen.

Mannen onanerar vanligtvis genom att smeka och dra i sin penis. Den främre delen av penis, ollonet, är känsligast.

Vem onanerar?

Onani beskrivs ofta som att leka med sig själv. En del människor onanerar nästan aldrig, medan andra onanerar ofta. Många onanerar även om de är i ett förhållande med någon. Onanin kan pågå så länge som du vill, men vanligtvis onanerar människor i några få minuter upp till en halvtimme.

Är det fel att onanera?

Nej, det är det inte. Det är ett helt normalt sätt att utforska din egen kropp och upptäcka vad som känns bra för dig. En del pojkar/män onanerar nästan varje dag, medan något färre flickor/kvinnor gör detta. Det är inte alla som onanerar, så det finns ingen anledning att göra det om du inte känner för det. Det finns inga fysiska skäl till att onanera eller låta bli.

Är det ohälsosamt att onanera?

Det går inte att onanera för mycket, men du bör naturligtvis sluta om du börjar få ont. Om du uppfattar din onani mer som ett "missbruksbeteende" liknande användandet av droger kan du söka professionell hjälp för detta.

Onani kan vara bra för dig. Det bidrar till att dämpa stress och får din kropp att utsöndra endorfiner, kroppens vällusthormoner. Det kan också minska risken för att du har riskfyllt sex. Eftersom onani ofta ger dig orgasm dämpas sexlusten efteråt. Onani är dessutom säkert sex och kan vara ett alternativ till samlag. Män som har problem med för tidig utlösning kan genom att onanera några minuter innan samlaget ha större chans att fördröja utlösningen under samlaget.

Är det farligt att föra in ett föremål i slidan?

Du kan göra det du har lust till, så länge det inte gör ont och du är säker på att du kan ta ut det igen, så att det inte fastnar i slidan. Du bör inte heller sticka in spetsiga eller vassa föremål i slidan. En del föremål kan ha bakterier på sig, något som i värsta fall kan förorsaka infektion i slidan. En tumregel kan vara att du inte bör föra in något i slidan som du inte vill ha i munnen. Om du tvekar kan du sätta kondom på föremålet.

Vill du veta mer?