Gå direkt till huvudinnehållet

Konisering av livmoderhalsen

Konisering är ett ingrepp där den nedersta delen av livmoderhalsen tas bort. Ingreppet görs för att förhindra att cellförändringar utvecklas till livmoderhalscancer.

Faktagranskad av: Anna Nager, med dr och specialist i allmänmedicin, Karolinska institutet

Senast reviderad:


Cellförändringar och cancerrisk

Cellförändringar på livmoderhalsen är inte ovanliga. Ganska ofta är dessa självläkande, men ibland är förändringarna så misstänkta att man befarar att de över tid (flera år) kan utvecklas till cancer i livmoderhalsen. En behandling som ges för att förhindra en sådan utveckling kallas konisering. Vid konisering tas vävnaden med cellförändringarna bort och risken för att få livmoderhalscancer är därefter mycket liten.

Vad är konisering?

Operationen genomförs oftast under lokalbedövning på gynekologisk mottagning och tar cirka 20 minuter. Endast i undantagsfall krävs narkos och bara då behöver man fasta före behandlingen.

En kägelformad liten bit av vävnaden ytterst på livmodertappen tas bort med en liten elektrisk värmeslynga (diatermi) eller laser. I sällsynta fall sätts något stygn efteråt för att förhindra blödning, men stygnet sys med tråd som försvinner av sig själv. Vävnadsbiten tas ut, skickas till undersökning och gynekologen får svar efter cirka två veckor.

Efter operationen

De första dagarna efter operationen bör man vara observant på infektionstecken som feber, magsmärtor eller illaluktande flytning.

Det är vanligt med en mindre menstruationsliknande blödning från några dagar upptill tre veckor efter ingreppet. Vid kraftig blödning (färskt rött blod) bör man kontakta mottagningen där ingreppet gjorts. 

Vissa har lätta menstruationsliknande smärtor. Om man behöver smärtstillande läkemedel kan man ta paracetamol, eventuellt med tillägg av ibuprofen eller naproxen.

Det är bra att ta det lite lugnt under två till tre dagar efter ingreppet, eftersom ansträngande fysisk aktivitet kan medföra något ökad risk för blödning medan livmodertappen läker. Så länge som man blöder är det också lämpligt att avstå från samlag och bad, men duscha kan man göra. 

Sjukskrivning är i regel inte nödvändigt, men kan behövas i några dagar om man har ett fysiskt tungt arbete.

Vill du veta mer?