Gå direkt till huvudinnehållet

Tyreoidit

Senast reviderad:
Sakkunnig:

Definition:
Akuta inflammationsförändringar i glandula tyreoidea där hormon läcker ut i cirkulationen och orsakar initial hypertyreos. Kan bero på flera orsaker – från infektiösa till autoimmuna.
Förekomst:
Tyreoidit är vanligt.
Symtom:
Graden av hypertyreos och hypotyreos varierar mellan olika etiologier, men klassiskt är att tyroiditerna har ett bifasiskt förlopp då sköldkötelhormon läcker ut i cirkulationen och sedan följs av en hypotyreot fas då sköldkörteln ofta återhämtar sin funktion (sker i 80–90% av fallen).
Kliniska fynd:
Kliniska fynd kan bland annat vara förstorad sköldkörtel och tecken på hypertyreos.
Diagnostik:
Aktuella undersökningar är CRP, SR FT4, TSH och autoantikroppar.
Behandling:
Behandlingen beror på typ av tyreoidit.
  1. Sweeney LB, Stewart C, Gaitonde DY. Thyroiditis: An integrated approach. Am Fam Physician. 2014 Sep 15;90(6):389-396. PubMed  
  2. Pearce EN, Farwell AP, Braverman LE. Thyroiditis. N Engl J Med 2003; 348: 2646-55. PubMed  
  3. Rasmussen ÅK, Feldt-Rasmussen UF. Autoimmun thyroiditis - en infektionssygdom?. Ugeskr Læger 2002; 164, nr. 50:
  4. Emerson CH, Farwell AP. Sporadic silent thyroiditis, postpartum thyroiditis, and subacute thyroiditis. In: Braverman LE, Utiger RD, eds. Werner & Ingbar's the thyroid: a fundamental and clinical text. 8th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2000:578-89.
  5. Martino E, Bartalena L, Bogazzi F, Braverman LE. The effects of amiodarone on the thyroid. Endocr Rev 2001;22:240-254. PubMed  
  6. Bocchetta A, Mossa P, Velluzzi F, Mariotti S, Zompo MD, Loviselli A. Ten-year follow-up of thyroid function in lithium patients. J Clin Psychopharmacol 2001;21:594-598. PubMed  
  7. Lazarus JH. The effects of lithium therapy on thyroid and thyrotropin-releasing hormone. Thyroid 1998;8:909-913. PubMed  
  8. Marazuela M, Garcia-Buey L, Gonzalez-Fernandez B, et al. Thyroid autoimmune disorders in patients with chronic hepatitis C before and during interferon- therapy. Clin Endocrinol (Oxf) 1996;44:635-642. PubMed  
  9. De Lange WE, Freling NJ, Molenaar WM, Doorenbos H. Invasive fibrous thyroiditis (Riedel's struma): a manifestation of multifocal fibrosclerosis? A case report with review of the literature. Q J Med 1989;72:709-717. PubMed  
  10. Lazarus JH, Ammari F, Oretti R, Parkes AB, Richards CJ, Harris B. Clinical aspects of recurrent postpartum thyroiditis. Br J Gen Pract 1997;47:305-308. PubMed  
  11. Nikolai TF, Coombs GJ, McKenzie AK. Lymphocytic thyroiditis with spontaneously resolving hyperthyroidism and subacute thyroiditis: long-term follow-up. Arch Intern Med 1981;141:1455-1458. PubMed  
  12. Martino E, Buratti L, Bartalena L, et al. High prevalence of subacute thyroiditis during summer season in Italy. J Endocrinol Invest 1987;10:321-323. PubMed  
  13. Kitchener MI, Chapman IM. Subacute thyroiditis: a review of 105 cases. Clin Nucl Med 1989;14:439-442. PubMed  
  14. Farwell AP, Braverman LE. Inflammatory thyroid disorders. Otolaryngol Clin North Am 1996;4:541-556. PubMed  
  15. Iitaka M, Momotani N, Ishii J, Ito K. Incidence of subacute thyroiditis recurrences after a prolonged latency: 24-year survey. J Clin Endocrinol Metab 1996;81:466-469. PubMed  
  16. Woolf PD. Transient painless thyroiditis with hyperthyroidism: a variant of lymphocytic thyroiditis? Endocr Rev 1980;1:411-420. PubMed  
  17. Roti E, Emerson CH. Postpartum thyroiditis. J Clin Endocrinol Metab 1992;74:3-5. PubMed  
  18. Hiromatsu Y, Ishibashi M, Miyake I, et al. Color Doppler ultrasonography in patients with subacute thyroiditis. Thyroid 1999;9:1189-1193. PubMed  
  19. Babovic A, Müller C, Bach-Gansmo C. Når er det indikasjon for thyreoideascintigrafi?. Tidsskr Nor Legeforen 2013.
  20. Levothyroxine treatment in euthyroid pregnant women with autoimmune thyroid disease: effects on obstetrical complications. J Clin Endocrinol Metab 2006; 91: 2587-91. PubMed  
  21. Holm L-E, Blomgren H, Löwhagen T. Cancer risks in patients with chronic lymphocytic thyroiditis. N Engl J Med 1985;312:601-604. New England Journal of Medicine  
  • Helena Filipsson Nyström, med dr och specialist i internmedicin, Institutionen för Medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
  • Anna Nager, med dr och specialist i allmänmedicin, Karolinska institutet