Gå direkt till huvudinnehållet
Egenbehandling med insulinpenna
Egenbehandling med insulinpenna

Diabetes mellitus – är du i riskgruppen?

Diabetes mellitus är det medicinska namnet på sjukdomen som förr i tiden kallades "sockersjuka", men numera säger man oftast bara "diabetes".

Senast reviderad:


Fakta

  • Man brukar skilja på typ 1-diabetes och typ 2-diabetes, och skillnaden baseras på orsak och förlopp.
  • Typ 1-diabetes beror på ett fel i kroppens bukspottkörtel som gör att kroppen inte producerar insulin.
  • Det råder osäkerhet kring risken för att drabbas av typ 1-diabetes.
  • Typ 2-diabetes beror på för låg insulinproduktion eller nedsatt effekt av insulin.
  • Typ 2-diabetes är i hög grad ärfligt och är starkt kopplat till onyttig kost med för högt intag av socker och fett, för lite motion och högt blodtryck.
  • Typ 2-diabetes utgör över 80 % av alla diabetesfall.
  • Det är inte mycket man kan göra för att undvika typ 1-diabetes, men det finns stora möjligheter att förebygga typ 2.

Vad är diabetes?

Sjukdomen kan delas in i flera undergrupper utifrån orsak och förlopp. Man brukar skilja mellan typ 1 och typ 2. Båda formerna har sitt ursprung i hormonet insulin som hjälper till att reglera mängden socker i blodet.

Typ 1-diabetes beror på ett fel i kroppens bukspottkörtel som gör att kroppen inte producerar insulin. Typ 2-diabetes beror på för låg insulinproduktion i kombination med nedsatt effekt av insulin. Förklaringen är ofta att den drabbade personen under lång tid har haft en ohälsosam kosthållning med ett för högt intag av socker och fett. Detta pressar bukspottkörteln till att producera mer insulin än normalt. Bukspottkörteln klarar av att upprätthålla överproduktionen av insulin under ett par år, men efter ett tag orkar den inte längre och produktionen av insulin blir då för låg i förhållande till behovet. Personen har då utvecklat typ 2-diabetes.

Är jag i riskgruppen?

Den vanligaste formen är typ 2-diabetes, som utgör över 80 % av alla diabetesfall. Denna form ökar hela tiden i antal i världen (dock inte så mycket i Sverige) och kan betecknas som en livsstilssjukdom. Den är starkt kopplad till övervikt, dålig kost och för lite motion. Dessutom finns det en högre förekomst hos personer med högt blodtryck, eventuellt personer som har haft diabetes under graviditeten och/eller som har höga nivåer av fettämnen i blodet (särskilt kolesterol). Personer från Asien har hög förekomst av typ 2-diabetes i ung ålder. Cirka 40 % av dem som får diagnosen typ 2-diabetes har andra i familjen med sjukdomen, vilket tyder på att det finns ett ärftligt samband. Typ 2-diabetes debuterar i regel efter 40 års ålder.

När det gäller typ 1-diabetes så råder det större osäkerhet kring risken. Sverige har, näst efter Finland, världens högsta frekvens av barn som får typ 1-diabetes. Varje år får omkring 700 barn i åldern 0-14 år och omkring 400 personer i åldern 15-34 år sjukdomen. Sjukdomen debuterar oftast före 40-års ålder men kan debutera i alla åldrar. Om man har föräldrar eller äldre syskon som har sjukdomen är det 5–10 % risk för att du själv får sjukdomen.

Vad kan jag göra för att minska risken?

Det är sannolikt inte mycket man kan göra för att undvika typ 1-diabetes, men det kan inte uteslutas att normalvikt och en god livsstil kan vara av värde för att fördröja utveckling av typ 1-diabetes hos vissa. Det kan dock finnas stora möjligheter att förebygga typ 2-diabetes. Det viktigaste man kan göra är att motverka övervikt genom att minska mängden kalorier, fett och socker i kosten. Maten bör innehålla mycket stärkelse och fibrer, måttligt med fett och salt och lite socker och andra snabba kolhydrater. Personer med diabetes bör dessutom lära sig att bedöma den totala mängden fett och socker i måltiderna, samt andra faktorer som påverkar blodsockret. Om du känner dig sugen på något sött är det bra att äta det tillsammans med nyttig mat – ät inte sötsaker ensamma som en egen "måltid". Utöver koständringar kan du även förebygga diabetes genom att vara fysiskt aktiv, motionera regelbundet och sluta röka. Motion kan innebära allt från promenader till mer organiserad idrott. Hitta det som passar dig bäst. Det viktigaste är att du tycker om att utföra aktiviteten.

 

Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Patientorganisation

Vill du veta mer?