Gå direkt till huvudinnehållet

Oralt allergisyndrom

Personer som är allergiska mot pollen kan få symtom som liknar födoämnesallergi.

Faktagranskad av: Remy Waardenburg, specialist i allmänmedicin, medicinsk redaktör Medibas

Senast reviderad:


Fakta

  • Korsallergi innebär att man kan få allergisymtom mot ett ämne man inte är allergisk mot. Det beror på att de allergiframkallande ämnena liknar varandra vilket gör att kroppen reagerar på andra ämnen man är allergisk mot.
  • Ett vanligt exempel är oralt allergisyndrom där man får symtom när man äter vissa födoämnen, medan man inte är allergisk mot födoämnen utan mot pollen. 

Vad är oralt allergisyndrom?

Vid allergier har kroppen utvecklat en överkänslighet mot ämnen som leder till symtom, vilket beror på en överaktivitet i immunsystemet. Ibland har immunsystemet svårt att hålla isär de olika ämnen som omger oss, vilket kan leda till korsallergi. Det innebär att man reagerar mot andra ämnen än man från början var allergisk mot. Detta beror på att de olika ämnena innehåller proteiner (allergener) som är mycket lika varandra. 

En mycket vanlig form av korsallergi är det orala allergisyndromet som gör att man reagerar på vissa födoämnen vid allergener som finns i luften från växtriket, pollen. Upp till 90 % av alla personer med björkpollenallergi har det orala allergisyndromet, som kan ge lindriga symtom från läppar, mun och svalg. Det är mycket ovanligt med allvarligare symtom, men det kan uppträda vid ett stort intag av födoämnen som ger en korsallergi. Anledningen till att en korsreaktion vid pollenallergi inte brukar ge allvarliga symtom anses vara att det allergiframkallande ämnet är förhållandevis instabilt och bryts ned av enzymer i mag-tarmkanalen, samt i samband med upphettning. Den som lider en äkta födoämnesallergi kan däremot drabbas av svårare symtom.

Om det är oklart om det handlar om oralt allergisyndrom eller en äkta födoämnesallergi kan blodprover ofta ge klarhet i om vilken typ av allergi det handlar. Ur riskperspektiv är det också viktigt att veta hur en allergisk person tidigare har reagerat på olika födoämnen. Är man osäker kan man be husläkaren att ta ställning till provtagning och eventuellt vidare utredning.

Vanliga korsallergier vid oralt allergisyndrom

Typ av allergener

Födoämnen som kan utlösa symtom

Björkpollen 

Äpple, päron, fikon, druvor, stenfrukter (persika, nektarin, körsbär, plommon, aprikos, mandel, mango), rå potatis, rå morot, hasselnöt, paranöt, valnöt, jordnöt, pistage, selleri, kiwi, sojabönor

Gråbo 

Selleri, purjolök, lök, vitlök, morot, kryddor (persilja, basilika, oregano, koriander, anis, kummin), fänkål, melon, paprika, solroskärnor, honung, kamomill, dill 

Timotej (gräs) 

Spannmål (vete, korn, havre, råg), baljväxter (bönor, ärtor, linser), jordnötter, melon, tomat, apelsin

Malörtsambrosia

Banan, melon, gurka, kiwi

Andra korsallergier

Det finns andra ämnen som har en liknande struktur och som kan leda till korsallergier. Så kan latexallergi leda till symtom vid intag av banan, papaya, avokado, stenfrukter (se björkpollen), jordnötter, kastanj. Andra exempel är en korsallergi mellan valnötter och pekannötter, mellan cashewnötter, pistaschnötter och citrusfrukter och mellan komjölk och getmjölk.

Patientorganisation

Vill du veta mer?