Allergi eller intolerans mot kryddor och aromämnen
Senast uppdaterad: Publicerad:
Fakta
- Födoämnesintolerans är en onormal reaktion på intag av ett eller flera födoämnen.
- Födoämnesallergi är en allergisk reaktion på ett eller flera födoämnen.
Det förekommer överkänslighetsreaktioner på aromämnen och alla sorters örter, muskot, kardemumma, ingefära, gurkmeja, paprika, senap och kryddblandningar som till exempel asiatisk curry och masala. Det kan även förekomma reaktioner på kryddblandningar som "Gastromat", "Aromat" och olika typer av grillkryddor.
Vid gråboallergi förekommer korsreaktioner med en del brödkryddor. De flesta tål salt och peppar.
Vill du veta mer?
Kostråd
- Märkning av livsmedel/innehållsförteckning
- Allergi mot komjölksprotein
- Allergi eller intolerans mot frukt och bär
- Allergi eller intolerans mot grönsaker och baljväxter
- Allergi eller intolerans mot nötter, mandel och fröer
- Allergi eller intolerans mot tillsatser
- Allergi eller intolerans mot biogena aminer
- Laktosintolerans
- Glutenintolerans (celiaki) och veteallergi
- Äggallergi och kost utan ägg
- Allergi eller intolerans mot fisk
- Allergi eller intolerans mot soja
Checklistor
Om födoämnesallergi och födoämnesintolerans
- Födoämnesintolerans
- Födoämnesintolerans – för vårdpersonal