Livsmedel som lätt förbises i eliminationsdieter
Senast uppdaterad: Publicerad:
Fakta
- Födoämnesintolerans är en onormal reaktion på intag av ett eller flera födoämnen.
- Reaktioner som inte engagerar immunsystemet definieras som födoämnesintolerans.
- Födoämnesintolerans ger långsammare reaktioner med en mindre dramatisk utveckling.
- Födoämnesallergi är en allergisk reaktion på något man inte tål.
- Reaktioner där symtomen förmedlas via immunsystemet definieras som födoämnesallergi.
- Födoämnesallergi ger oftast akuta besvär som uppstår snabbt.
Exempel på produkter som kan bli förtärda av misstag på grund av okunskap om innehåll:
Mjölk
- Margarin.
- I de allra flesta sammansatta produkter:
- Pannbiff/korv
- Fiskbullar/fiskpinnar
- Kakor/kex/bullar
- De flesta chokladsorter
- Pulversoppa och pulversås
Vete
- Bröd
- Kakor/bullar
- Flingblandningar
- Spagetti, makaroner
- Gröt baserad på vete
- Ofta i halvfabrikat:
- Pulversoppa och pulversås
Ägg
- Majonnäs/majonnäsbaserad sallad/dressing
- Panerade produkter
- Gratänger
- Kakor/våfflor/glass/kex
- Pastaprodukter
Nötter
- Marsipan
- Kokos (till exempel chokladbollar)
- Många chokladsorter
- Många kakor
- Vissa bröd
Fisk
- Leverpastej (innehåller ofta ansjovis)