Gå direkt till huvudinnehållet

Eliminationsdiet, livsmedel som lätt förbises

Senast uppdaterad: Publicerad:


Fakta

  • Födoämnesintolerans är en onormal reaktion på intag av ett eller flera födoämnen.
  • Reaktioner som inte engagerar immunsystemet definieras som födoämnesintolerans.
  • Födoämnesintolerans ger långsammare reaktioner med en mindre dramatisk utveckling.
  • Födoämnesallergi är en allergisk reaktion på något man inte tål.
  • Reaktioner där symtomen förmedlas via immunsystemet definieras som födoämnesallergi.
  • Födoämnesallergi ger oftast akuta besvär som uppstår snabbt.

Exempel på produkter som kan bli förtärda av misstag på grund av okunskap om innehåll:

Mjölk

  • Margarin.
  • I de allra flesta sammansatta produkter:
    • Pannbiff/korv
    • Fiskbullar/fiskpinnar
    • Kakor/kex/bullar
    • De flesta chokladsorter
    • Pulversoppa och pulversås

Vete

  • Bröd
  • Kakor/bullar
  • Flingblandningar
  • Spagetti, makaroner
  • Gröt baserad på vete
  • Ofta i halvfabrikat:
    • Pulversoppa och pulversås

Ägg

  • Majonnäs/majonnäsbaserad sallad/dressing
  • Panerade produkter
  • Gratänger
  • Kakor/våfflor/glass/kex
  • Pastaprodukter

Nötter

  • Marsipan
  • Kokos (till exempel chokladbollar)
  • Många chokladsorter
  • Många kakor
  • Vissa bröd

Fisk

  • Leverpastej (innehåller ofta ansjovis)