Allergi eller intolerans mot tillsatser
Tillsatser är ämnen som tillsätts under livsmedelstillverkningen. Det finns olika typer av tillsatser med olika funktioner. Ämnena kan till exempel tillsättas för att öka produkternas hållbarhet, för att förbättra konsistensen eller för att ge en viss smak eller färg. Alla tillsatser har tilldelats ett E-nummer som är en gemensam europeisk kod. Alla tillsatser måste uppges i produktmärkningen, antingen med fullständigt namn eller E-nummer.
Många hävdar att de reagerar på tillsatser. Undersökningar visar dock att få personer verkligen reagerar på dessa ämnen. Det finns uppgifter som tyder på att barn reagerar oftare än vuxna. Oftast är det barn som redan har utvecklat andra allergiska reaktioner som eksem. Om du reagerar på en tillsats är det inte självklart att du även reagerar på en eller flera andra tillsatser. Det har påvisats reaktioner mot vissa konserveringsmedel, antioxidationsmedel, färgämnen och smakförstärkare.
Vill du veta mer?
Kostråd
- Märkning av livsmedel/innehållsförteckning
- Allergi mot komjölksprotein, kostråd till barn
- Allergi eller intolerans mot frukt och bär
- Allergi eller intolerans mot grönsaker och baljväxter
- Allergi eller intolerans mot nötter, mandel och fröer
- Allergi eller intolerans mot kryddor och aromämnen
- Allergi eller intolerans mot biogena aminer
- Kostråd vid laktosintolerans
- Glutenintolerans (celiaki) och veteallergi
- Äggallergi och kost utan ägg
- Allergi eller intolerans mot fisk
- Allergi eller intolerans mot soja
- Om allergi eller intolerans mot tillsatser (Livsmedelsverket)