Äggallergi och kost utan ägg
Fakta
- Äggallergi är en av de vanligaste födoämnesallergierna hos små barn.
- Det är vanligt att äggallergin växer bort allteftersom barnen blir äldre.
- Det är proteinerna i ägg som framkallar reaktioner.
- Reaktioner som kan uppstå är diarré, magsmärtor, nässelutslag, förvärrade eksem, andningsproblem/astma och allergisk chock.
- Behandlingen vid födoämnesallergi är att utesluta de allergiframkallande livsmedlen från kosten.
Om du eller ditt barn har äggallergi är det bra att börja med en kost som är helt fri från ägg. Det är dock vanligt att äggallergin växer bort när barnen blir äldre, i samråd med läkare och dietist går det då att införa livsmedel som innehåller ägg i kosten på prov.
Hel- och halvfabrikat/färdigmat
Livsmedlet innehåller ägg om någon av följande ingredienser finns med i innehållsdeklarationen:
Majonnäs, ovalbumin, äggula, äggpulver, äggvita
- Ströbröd kan innehålla formfranska som har bakats med ägg.
Äta borta
Det kan vara en utmaning att äta borta eftersom ägg ingår i så många produkter och maträtter. Det bästa är att undvika sammansatta livsmedel och helfabrikat och hellre välja rena råvaror. Det går vanligtvis att hitta äggfria alternativ. Kakor kan dock vara ett problem. Det kan då vara klokt att ha med sig något som har bakats utan ägg, till exempel bullar eller kex. Äggersättning säljs i välsorterade livsmedelsbutiker. Bakpulver fungerar också som ett slags äggersättning. Om du eller ditt barn är mycket känsliga måste ni också tänka på var maten är placerad – många kan till exempel inte äta mat som har legat på samma tallrik som äggröra. Det finns alltid en risk för förorening med äggprotein från annan mat som lagas, till exempel på restauranger.
Näringsmässiga konsekvenser
Om du eller ditt barn äter en äggfri kost har det mycket liten betydelse för intaget av vitaminer och mineraler. Som för alla andra rekommenderas då bara D-vitamin som tillskott.
Innehållsdeklaration för kost utan ägg
Kom ihåg att läsa innehållsdeklarationen varje gång du köper en matvara. Skaffa information på annat sätt om innehållet i matvaror som saknar innehållsdeklaration.
Undvik | Välj istället |
Dryck: | Dryck: |
Gröt: | Gröt: |
Bröd: | Bröd: |
Matfett: | Matfett: |
Pålägg: | Pålägg: |
Middag: | Middag: |
Dessert och annat: | Dessert och annat: |
Vill du veta mer?
Kostråd
- Märkning av livsmedel/innehållsförteckning
- Allergi eller intolerans mot frukt och bär
- Allergi eller intolerans mot grönsaker och baljväxter
- Allergi eller intolerans mot nötter, mandel och fröer
- Allergi eller intolerans mot tillsatser
- Allergi eller intolerans mot kryddor och aromämnen
- Allergi eller intolerans mot biogena aminer
- Laktosintolerans
- Glutenintolerans (celiaki) och veteallergi
- Allergi eller intolerans mot fisk
- Allergi eller intolerans mot soja
- Livsmedelsverket om Äggallergi
Checklistor
Om födoämnesallergi och födoämnesintolerans
- Födoämnesintolerans
- Födoämnesintolerans – för vårdpersonal
- Astma- och allergiförbundet