Gå direkt till huvudinnehållet

Ägg, intolerans och allergi

Publicerad:


Fakta

  • Äggallergi är en av de vanligaste födoämnesallergierna hos små barn.
  • Det är vanligt att äggallergin växer bort allteftersom barnen blir äldre.
  • Det är proteinerna i ägg som framkallar reaktioner.
  • Reaktioner som kan uppstå är diarré, magsmärtor, nässelutslag, förvärrade eksem, andningsproblem/astma och allergisk chock.
  • Behandlingen vid födoämnesallergi är att utesluta de allergiframkallande livsmedlen från kosten.

Om du eller ditt barn har äggallergi är det bra att börja med en kost som är helt fri från ägg. Det är dock vanligt att äggallergin växer bort när barnen blir äldre, i samråd med läkare och dietist går det då att införa livsmedel som innehåller ägg i kosten på prov.

Hel- och halvfabrikat/färdigmat

Livsmedlet innehåller ägg om någon av följande ingredienser finns med i innehållsdeklarationen:

Majonnäs, ovalbumin, äggula, äggpulver, äggvita

  • Ströbröd kan innehålla formfranska som har bakats med ägg.

Äta borta

Det kan vara en utmaning att äta borta eftersom ägg ingår i så många produkter och maträtter. Det bästa är att undvika sammansatta livsmedel och helfabrikat och hellre välja rena råvaror. Det går vanligtvis att hitta äggfria alternativ. Kakor kan dock vara ett problem. Det kan då vara klokt att ha med sig något som har bakats utan ägg, till exempel bullar eller kex. Äggersättning säljs i välsorterade livsmedelsbutiker. Bakpulver fungerar också som ett slags äggersättning. Om du eller ditt barn är mycket känsliga måste ni också tänka på var maten är placerad – många kan till exempel inte äta mat som har legat på samma tallrik som äggröra. Det finns alltid en risk för förorening med äggprotein från annan mat som lagas, till exempel på restauranger.

Näringsmässiga konsekvenser

Om du eller ditt barn äter en äggfri kost har det mycket liten betydelse för intaget av vitaminer och mineraler. Som för alla andra rekommenderas då bara D-vitamin som tillskott.

Innehållsdeklaration för kost utan ägg

Kom ihåg att läsa innehållsdeklarationen varje gång du köper en matvara. Skaffa information på annat sätt om innehållet i matvaror som saknar innehållsdeklaration.

Undvik

Välj istället

Dryck:
Likör kan innehålla ägg

Dryck:
Alla sorter kan användas

Gröt:

Gröt:
Alla sorter kan användas

Bröd:
Bröd som innehåller ägg

Bröd:
Bröd utan ägg

Matfett:

Matfett:
Alla sorter kan användas

Pålägg:
Kokt ägg, stekt ägg, äggröra.
Leverpastej och andra pastejer och patéer som innehåller ägg.
Majonnäs, majonnäsbaserade sallader.
Kaviarmix.

Pålägg:
Ost (alla sorter), pålägg av kött och fisk.
Leverpastej utan ägg.
Pålägg av frukt, marmelad.
Vanlig kaviar.

Middag:
Kött och fisk som har panerats med ägg.
Sammansatta rätter med ägg, till exempel fiskgratäng.
Köttfärslimpa, pannbiff och liknande som innehåller ägg.
Pasta med ägg.
Pannkakor.
Sås med ägg.

Middag:
Kött och fisk i "ren" form.
Sammansatta rätter utan ägg.
Köttfärslimpa, pannbiff och liknande utan ägg.
Pasta utan ägg.
Pannkakor utan ägg.
Sås utan ägg.

Dessert och annat:
Ägg-och-socker-smet/äggtoddy.
Vaniljsås,
pudding/fromage.
Glass med ägg.
Kakor och vetebröd som har penslats med ägg.
Choklad som innehåller ägg.

Dessert och annat:
Vaniljsås utan ägg.
Yoghurt.
Glass utan ägg, isglass.
Hembakat utan ägg, till exempel paj eller våfflor.
Choklad utan ägg.

Vill du veta mer?